Hoppa till huvudinnehållet

”Det hjälper inte att prata om matpriserna”, sa högern – som har fel igen då!

Publicerad:
Efter Lidl sluter nu Ica och Coop upp och aviserar prissänkningar på vissa varor.
Efter Lidl sluter nu Ica och Coop upp och aviserar prissänkningar på vissa varor. Foto: Fredrik Sandberg /TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Tre matkedjor på mindre än en vecka aviserar tillfälligt sänkta matpriser – och det sa högern varken var görbart eller önskvärt.

”Man ska inte underskatta den ’soft power’ som en regering har”, sa oppositionsledaren Magdalena Andersson (S) i början av mars när hon höll en blåslampa mot högerregeringens rumpa med en uppmaning att börja sätta press på matjättarna efter en helt ojämförbar matprisinflation det senaste året.

– Det som regeringen säger spelar roll, den makten behöver regeringen använda sig av i det här krisläget, menade socialdemokraten – och föreslog att regeringen kallade till sig matjättarna för en ”stenhård diskussion” om prishöjningarna.

Finansminister Elisabeth Svantesson (M) ville inte kommentera utspelet. Men det var det många andra blå tyckare som gjorde.

”Att prata om matpriserna hjälper inte, Magdalena Andersson”, menade till exempel ledarsida på Upsala Nya Tidning (liberal). ”Politiker ska inte ägna sig åt priskontroller”.

Sen gick det en vecka – och plötsligt var det, menade finansministern, ”läge att sätta press på livsmedelsbranschen”.

– Livsmedel är det som mest bidrar till den ökande inflationen. Därför kommer jag nu att kalla till mig de tre stora aktörerna för att föra en diskussion med dem om hur vi kan hålla nere priserna, sa Svantesson inför mötet.

– Jag har inskärpt att det inte är acceptabelt att priserna ökar så här mycket. Jag tycker fortfarande att det är orimligt att svenska matkassar kostar så mycket mer än i länder runt om”, sa Svantesson efter mötet.

”Soft power”, som Magda Andersson skulle sagt. Eller kanske bara ”power”.

Oppositionsledaren Magdalena Andersson (S) krävde i början av mars att regeringen skulle sätta tryck på matjättarna för att få stopp på de galna prishöjningarna.
Oppositionsledaren Magdalena Andersson (S) krävde i början av mars att regeringen skulle sätta tryck på matjättarna för att få stopp på de galna prishöjningarna. Foto: Caisa Rasmussen/TT

För sen gick det snabbt.

Först var det butikskedjan Lidl, som inte är en av de tre stora matjättarna, som i förra veckan berättade att de sänker priset på runt hundra basvaror med i snitt 11 procent.

Så klart inte på grund av företaget goda vilja, även om Sverigechefen försökte spinna det som att Lidl ”är beredda att ta den här kostnaden för att underlätta för de svenska hushållen”. Man såg en chans att när hela landet pratade matpriser och upprördes över generösa bonusar till matjättarnas chefer, få gratis exponering och vinna marknadsandelar. Man gjorde ett ryck.

Från Ica och Coop var reaktionerna förra veckan iskalla. Räkna inte med några sänkningar härifrån, var det snabba beskedet. De hade ju precis suttit i möte med Svantesson (M) och förklarat hur de inte alls passat på att blåsa upp några priser extra, utan att alla prishöjningar motiverats av höga leveranspriser. Lidls utspel skulle inte få jättarna att vackla.

Men den linjen höll inte länge. Först föll Ica till föga. ”Ica sänker priser till butikerna på över 300 varor med mellan 5 och 25 procent”, skrev livsmedelskedjan i ett pressmeddelande på måndagsförmiddagen. Med noteringen i det finstilta att den faktiska sänkningen beror på de enskilda handlarna och butikerna och att sänkningen inte drivs igenom förrän efter påsk – som är årets största mathelg.

Inte många minuter senare kom beskedet från Coop att de sänker ”samtliga varor inom färska grönsaker, frukter och bär” motsvarande momsen på livsmedel, 12 procent. Coop, som i dagarna kritiserats hårt av LO-ordföranden för att ha övergett kooperationens mål att pressa matpriserna för vanligt folk, talade då om hur man ser ”att våra medlemmar har det svårare ekonomiskt nu” och vill hjälpa till.

Men inget av detta beror förstås på politisk press, förklarar matkedjorna. Ica låter till TT hälsa att man planerat för prissänkningar ”redan i höstas”.

Nå ja. De aviserade prissänkningarna är tillfälliga, ett par månader på sin höjd, och experterna höjer ett varnande finger. Ska matjättarna behålla sina marginaler lär de höja priset på andra varor. Ta igen på gurkorna vad man förlorat på karamellerna.

Fortfarande gäller samma principer som förut: jämföra och aktivt välja och välja bort.

Men högern kan säga vad de vill. Snöbollen som sattes i rullning de senaste dagarna och i alla fall gjorde lite åverkan på det svenska matoligopolet så att vissa matpriser nu pressas, den kramades av den svenska oppositionen.

Regeringen leder inte landet.

Ica sänker priserna – Coop hakar på: ”Tråkigt med de prissättningar vi har haft”

Artikeltaggar

ButikerCoopElisabeth SvantessonGrönsakerHandelIcaLidlLivsmedelLOMagdalena Andersson