Hoppa till huvudinnehållet

Cancerdiagnos försenades – kvinna tvingades att vänta på vård

Publicerad:
En kvinnas cancerdiagnos upptäcktes först året efter hennes första läkarbesök. Region Värmland har anmält händelsen till Ivo. Foto: Stina Stjernkvist/TT

En kvinnas cancerdiagnos upptäcktes inte vid det första läkarbesöket. Nu anmäler Region Värmland händelsen till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, enligt lex Maria.

Någon gång under 2019 uppsökte kvinnan en av Region Värmlands vårdcentraler i Karlstads kommun på grund av blödningsbekymmer. Hon genomgick en gynekologisk undersökning, tog cellprov samt besökte en barnmorska utan att någon avvikelse upptäcktes. Men kvinnans besvär fortsatte och året efter uppsökte hon vårdcentralen på nytt. Då togs undersökningar och prover som visade att kvinnan hade cancer i livmoderslemhinnan.

Region Värmland skriver i sin anmälan att misstag har begåtts när diagnosen försenades och att det i sin tur ledde till fördröjd vård och behandling. Efter att diagnosen upptäcktes har kvinnan opererats samt fått kontroller inplanerade.

Artikeltaggar

CancerIvoKarlstads kommunLex MariaNyhetsbyrån SirénVård och omsorg

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.