Tjänstemännen gick över politikernas huvuden: ”Blev skogstokig när jag hörde”

Publicerad:
Arvika kommun tog beslutet om att utse ett ombud till Folkets Park-föreningen med för kort varsel. Och tjänstemännen förmedlade beslutet innan det ens hade tagits. Foto: Helena Karlsson

När Arvika kommun skulle utse ett ombud för kommunens andelar i föreningen Folkets Park i Arvika uppstod en märklig situation. Innan det politiska beslutet togs visade det sig att tjänstemännen redan meddelat vem som skulle utses.

– Jag blev helt skogstokig när jag hörde det, säger Håkan Persson (SD).

Förra året fick ett årsmöte i Folkets Parkföreningen skjutas upp för att Arvika kommun inte i tid hade meddelat vem som skulle företräda kommunens andelar i föreningen. Det måste göras två veckor innan mötet och då togs beslutet om vem som skulle vara ombud bara två dagar innan mötet.

– Att stämman första gången bordlades var jag delaktig i eftersom det var inte var entydigt hur röstlängden såg ut, sa kommundirektör Hans Karlsson då till Arvika Nyheter.

Hans Karlsson är kommundirektör i Arvika kommun.
Hans Karlsson är kommundirektör i Arvika kommun. Foto: Anton Eriksson

Förvånad och förbannad

När Folkets Park nu i början av mars kallade till en extra föreningsstämma den 29 mars blev det återigen bråttom i kommunhuset i Arvika. Men först den 21 mars, alltså bara åtta dagar innan mötet, togs beslutet om vem som ska företräda kommunen av politikerna i kommunledningsutskottet.

– Jag lyfte då på mötet att det här beslutet ska tas minst 14 dagar innan mötet och att vi nu återigen var för sent ute, säger Håkan Persson, som sitter i fullmäktige för Sverigedemokraterna och hade hoppat in som ersättare vi kommunledningsutskottet.

Svaret han fick då gjorde honom både förvånad och förbannad.

– Då gick vice kommunchefen Anna Wikstrand in och sa att det inte var några problem, för hon hade redan pratat med Folkets Park om att Hans Karlsson kommer att företräda kommunen. Och då gick det en säkring hos mig, säger han.

”Blev skogstokig”

Håkan Persson är tydlig med att han inte har något att invända mot att Hans Karlsson valdes till ombud för kommunen. Men beslutet borde enligt honom ha tagits i rätt tid och han anser att det är långt ifrån rimligt att tjänstemän ska föregå politiska beslut.

– Jag blev helt skogstokig när jag hörde det där. Det är ju politiken som ska ta beslutet, inte tjänstemän. Jag tycker att det visar på en oerhörd nonchalans att tjänstemän föregår beslutet i kommunledningsutskottet på det här viset.

Vad tror du att det beror på?

– Ja antingen så ignorerar man det faktum att det ska gå 14 dagar emellan att man utser ombudet, vilket vore väldigt nonchalant, eller så tänkte man inte på det. Men det känns ju oavsett helt enormt att man igen gör precis samma misstag som förra året. Man gör lite som man vill i Arvika tydligen.

Vilka följder missen får återstår att se. Håkan Persson ser två möjliga scenarion.

– Antingen kan inte årsstämman anses vara giltig eller så kommer kommunen att vara utan rösträtt, eftersom Hans Karlsson är utsedd på fel grunder.

Enligt Marika Jakobsson, ordförande i Föreningen Folkets Park, finns det dock inga hinder för att stämman ska kunna hållas som planerat.

– Nej, kommunens ombud är anmält i rätt tid. Vi fick besked om att Hans Karlsson kommer att vara kommunens ombud och hur deras process ser ut lägger vi oss inte i, säger hon.

Värmlands Folkblad har sökt Hans Karlsson och Anna Wikstrand för en kommentar, dock utan framgång.

Arvika Folkets Park ordförande sitter kvar: ”Bara att fortsätta och sträva”Årsmötet i Arvikaparken ställs in efter ”obehagliga” samtalFörväntas bli strid om ordförandeposten i FolkparksföreningenArvikaparkens ordförande ifrågasätter kritikenEfter infekterade konflikten: nu vill Yankee Car Club se mer ös i parken

Artikeltaggar

Anna WikstrandArvikaArvika kommunBeslutHans KarlssonMarika JakobssonParkhallenPolitikSverigedemokraterna

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare