Hoppa till huvudinnehållet

Ska vi lita på FN eller SD?

Publicerad:
Sverigedemokraternas miljöpolitiske talesperson Martin Kinnunen.
Sverigedemokraternas miljöpolitiske talesperson Martin Kinnunen. Foto: Marko Säävälä/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Har vi ett klimathot? Vad är 972 av alla klimatforskare överens om? De är eniga om att det pågår en allvarlig klimatförändring, som hotar livet på jorden. Tyvärr är det vi som orsakat detta klimathot genom att släppa ut koldioxid och andra växthusgaser i atmosfären.

Miljöpolitiken som förs av regeringen och stödpartiet SD kan leda till att Sveriges koldioxidutsläpp ökar med nästan 25 miljoner ton under den kommande mandatperioden. Detta motsvarar hälften av de årliga svenska utsläppen på 48 miljoner ton.

IPCC står för Intergovernmental Panel on Climate Change och är FN:s vetenskapliga klimatpanel. IPCC sammanställer världens ledande klimatforskning och med experter från en stor del av världen som granskare.

Budskapet i FN:s senaste klimatrapport är kristallklart: Läget för klimatet är akut och människan är ansvarig. Klimatpanelen konstaterar bland annat att vi riskerar att passera 1,5-gradersmålet inom 10-20 år och att klimatförändringarna måste behandlas som ett direkt hot mot de klimatförhållanden, som säkrar mänsklighetens och många ekosystems välmående och hälsa. Enorma utsläppsminskningar krävs och det fort.

Vi närmar oss tröskeleffekter med större risker och oåterkalleliga effekter. Det kan förstärka klimatförändringarna ytterligare.

Exempel på tröskeleffekter är:

• Smältandet av Arktis istäcke och glaciärer.

• Havsnivåhöjningar på 1-2 meter till år 2100.

• Amazonas börjar läcka mer koldioxid än den tar upp.

• Smältande permafrost som frigör stora mängder metan.

Kraftiga, snabba utsläppsminskningar behövs nu för att minimera temperaturökningen och är avgörande för miljön, biologisk mångfald, liv på jorden och luftkvaliteten.

Medan SD hävdar:

• FN:s kraftfulla varning för klimatkrisen är väldigt överdriven och bör tas med en nypa salt. enligt SD:s ledande ideolog och landsbygdspolitiska talesperson Mattias Karlsson i en stor intervju med Expressen.

• Aktörer i den här frågan har intressen av att folk ska vara rädda, säger han.

• ”Att vi skulle befinna oss i en klimatkris anser jag saknar vetenskapligt stöd”, påstår SD:s riksdagsledamot Elsa Widding (som nu har petats från miljöutskottet). Allt vi gör inom klimatområdet är symbolpolitik, självklart med goda avsikter att påverka andra länder men våra ansträngningar kommer aldrig att kunna mätas som en temperaturpåverkan, det är bra att förstå det, säger hon.

Sverigedemokraternas miljöpolitiske talesperson säger i en intervju med Tidskriften Syre att en global uppvärmning av klimatet med 2,5 grader inte vore en katastrof.

Lars-Arne Sjöberg

Artikeltaggar

AmazonasArktisBiologisk mångfaldElsa WiddingExpressenFNInsändareIPCCKlimatMattias KarlssonSverigedemokraternaUtsläpp