Hoppa till huvudinnehållet

Ica sänker priserna – Coop hakar på: ”Tråkigt med de prissättningar vi har haft”

Publicerad:
ICA Välsviken, Peter Kullberg.
ICA Välsviken, Peter Kullberg. Foto: Peter Bäcker

När annat blir dyrare blir maten nu billigare. Ica Sverige meddelar i ett pressmeddelande att de kommer sänka priset på varor till butik, och på Ica Välsviken i Karlstad kommer kunderna att märka av prissänkningen.

– Vi vill att kunderna ska kunna handla till så bra priser som möjligt, säger Ica-handlaren Peter Kullberg.

Med höjda räntor, ökade kostnader för drivmedel och elfakturor med mardrömsbelopp kan det vara svårt att få månadslönen att räcka till. Därför är dagens besked extra glädjande, menar Peter Kullberg.

Ica Sverige meddelar i dag att de kommer att sänka priserna till butikerna på många av sina produkter. Priserna till butik är de kostnader som Ica-handlarna köper in varor för, men de lägger också grunden för priset som kunden senare får betala.

I Karlstad kommer Ica Välsviken att sänka priserna i sin butik.

– Det ska bli skönt att priserna justeras och det är såklart att det kommer synas ut till kund. Vi kämpar hela tiden med lönsamheten, och för att kunderna ska kunna handla, säger Peter Kullberg om beskedet.

Han berättar att grundtanken med Icas koncept är att många ska kunna handla mycket. Höjda priser har inte bidragit till det.

Peter Kullberg är Ica-handlare på Ica Välsviken.
Peter Kullberg är Ica-handlare på Ica Välsviken. Foto: Peter Bäcker

Totalt berörs över 300 varor av prissänkningen. Det är både Icas egna varor, men också sådana från andra leverantörer.

Varje Ica-handlare bestämmer själv över priset på varorna i butiken. Det gör att det finns en viss skillnad i hur stor sänkningen faktiskt blir, men den uppges vara mellan 5 och 25 procent, enligt Icas pressmeddelande.

Sänkningen kommer att omfatta allt från bröd och såser till barnmat och hygienprodukter.

– Vi har vetat att prissänkningen skulle komma, men vi vet inte exakt vilka produkter som kommer att påverkas, säger Peter Kullberg.

De nya priserna gäller från och med tisdagen den 11 april och förväntas gälla i minst två månader framåt.

– Det är positivt med sänkta priser. Det har varit väldigt tråkigt med de prissättningar som vi har haft.

Enligt Ica Sverige är sänkningen ett sätt att hjälpa sina kunder i tuffa tider. Peter Kullberg hoppas att de nya priserna kommer göra skillnad för kunderna.

– Vi vill att de ska kunna handla till så bra priser som möjligt, säger han.

Coop följer trenden

Två timmar efter Icas besked kom ett liknande från Coop Värmland, som meddelar att de sänker priserna på frukt och grönt. Deras sänkning ligger på 12 procent, vilket motsvarar momsen.

Frukt och grönt är en varugrupp som stigit mycket i pris, enligt Klas Olsson, kommunikationschef för Coop Värmland.

– Titta bara på tomaterna! Det är ett jättebra initiativ det här. Vi konsumenter behöver äta mer frukt och grönt, vilket nu möjliggörs, säger han.

Coops nya priser kommer att avse medlemmar och gäller från och med torsdag 30 mars till april ut.

I butikerna i Värmland har man märkt av ett ändrat köpbeteende hos kunder och medlemmar. De handlar mer av kampanjvaror, utnyttjar medlemserbjudanden och väljer de billigare alternativen, meddelar Coop Värmlands vd Anneli Borg Lundgren i ett pressmeddelande.

– Vi ser att våra medlemmar har det svårare ekonomiskt nu. Vi ser också att fler prioriterar bort den för hälsan så viktiga kategorin frukt och grönt. Det är olyckligt och inte hållbart, säger hon.

Artikeltaggar

Anneli Borg LundgrenButikerCoopCoop VärmlandHandelIcaKarlstadKlas OlssonPeter KullbergVälsvikenVärmlands län

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.