Hoppa till huvudinnehållet

Hon har Sveriges vackraste camping: ”Ett speciellt läge vi har här”

Publicerad:
Reporter Daniel Olausson
Daniel Olausson
daniel.olausson@vf.se
Läget är smått unikt, beläget på en liten udde med hela Fryken söder om sig och milsvid utsikt.
Läget är smått unikt, beläget på en liten udde med hela Fryken söder om sig och milsvid utsikt. Foto: Anna Sims

Intill Frykens västra strand, en dryg halvmil söder om Torsby.

Här ligger campingen med Sveriges vackraste läge.

– Väldigt kul att bli uppmärksammad, för det har vi ju, skrattar Helena Henriksson.

Utmärkelsen kom som en överraskning, en positiv sådan förstås. Bransch- och marknadsorganisationen SCR Svensk camping hade sitt årsmöte i slutet på förra veckan där de tolv vinnarna tillkännagavs.

Och i kategorin det vackraste läge blev alltså Torsby camping framröstad som segrare.

– Ja, det är ju folk som har röstat på oss jag fattar inte hur det funkar, men det är väldigt roligt i alla fall, säger Helena Henriksson.

– Men det är ju ett speciellt läge vi har här, det var faktiskt en kanadensare som sade det en gång att det är helt unikt för vi har norrläge mot söder intill en avlång sjö så det blir som en dalgång.

Vad tycker du gör er camping så vacker då?

– Läget är ju A och O, så är det ju. Sedan är det ju också en mytomspunnen sjö och vattnet gör läget dramatiskt eftersom ljuset ändrar sig hela tiden och man ser ju väldigt långt också, vilket också är lite unikt idag när vi bara tittar på skärmar, datorer, väggar eller tunnelbanor hela dagarna. Så just det här också att folk kan få sträcka ut sina ögon över så många mil är något vi mår bra av.

Helena Henriksson gläds över utmärkelsen, som kom som en ren överraskning för henne.
Helena Henriksson gläds över utmärkelsen, som kom som en ren överraskning för henne. Foto: Daniel Olausson

Utmärkelsen ger verksamheten fin skjuts framåt, säger Helena Henriksson. Än är det lågsäsong, men efter en fin fjolårssommar ser föreståndaren positivt även på det här året som får sägas vara det andra efter pandemiåren.

– Camping har fått lite ökad status efter pandemin, nu är vi mer oroliga för lågkonjunkturen. Men samtidigt är svenska kronan så låg nu så Sverige är rena realandet, så vi tror mycket på holländare, belgare, tyskar och danskar. Kanske blir det en ren invasion av européer? Det är min förhoppning i alla fall.

Märks det redan bland bokningarna?

– Det tycker jag, och det känns bra.

Inför årets säsong har campingen tagit fram en ny karta som tydligt illustrerar dess läge vid Frykens västra strand.
Inför årets säsong har campingen tagit fram en ny karta som tydligt illustrerar dess läge vid Frykens västra strand. Foto: Torsby camping

Inför säsongen har man bland annat investerat 100 000 kronor i en stor hoppkudde och anlagt en volleybollplan. Förutom allt annat förstås.

– Vi förvaltar campingen med skönhet och jobbar efter att alla pengar vi får oavkortat ska tilldelas till platsen, det har vi inskrivet i vår företagsplan. Så då kommer det alltid bli bättre och bättre, det är jätteroligt.

Artikeltaggar

CampingFrykenHelena HenrikssonMänskligtSamhälleTorsbyTorsby campingUtmärkelser

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.