Hoppa till huvudinnehållet

Hemtjänsten missade besök efter utebliven dokumentation

Publicerad:
Hemtjänsten i Karlstads kommun missade ett morgonbesök hos en kund som är i behov av hjälp flera gånger om dygnet.
Hemtjänsten i Karlstads kommun missade ett morgonbesök hos en kund som är i behov av hjälp flera gånger om dygnet. Foto: Håkan Strandman/Arkiv

Hemtjänsten uteblev från ett morgonbesök hos kunden. Det föranledde att Karlstads kommun gjorde en Lex Sarah-anmälan till tillsynsenheten.

Det var i december som hemtjänsten inte kom till ett planerat morgonbesök hos kunden, som är i behov av hjälp flera gånger om dygnet. Missen upptäcktes vid tolvtiden samma dag när morgonbesöken summerades. Då åkte personal omedelbart ut till kunden som enligt anmälan inte ska ha reflekterat över det uteblivna besöket.

Eftersom kunden är diabetiker kontrollerades dennes blodsockernivå, som visade ett bra värde. Däremot låg larmknappen i hallen, vilket innebar att kunden inte hade kunnat använda den vid behov.

Orsaken till att morgonbesöket uteblev ska bland annat ha berott på att personalen inte dokumenterade att kunden kvällen innan kommit hem efter en sjukhusvistelse.

Efter att enhetschefen haft samtal med inblandad personal och påtalat att viktiga händelser nedtecknas, avslutas ärendet.

Artikeltaggar

HemtjänstLex SarahNyhetsbyrån SirénVård och omsorg

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.