Hoppa till huvudinnehållet

Avhopp skakar värmländsk SD-förening: ”Oppositionen tappar kraft”

Publicerad:
Reporter Kent Sjögren
Kent Sjögren
kent.sjogren@vf.se
Två av SD:s fullmäktigeledamöter i Forshaga kommun, varav den ene gruppledaren Christer Magnusson, har nyligen hoppat av partiet. Både avser sitta kvar som politiska vildar.
Två av SD:s fullmäktigeledamöter i Forshaga kommun, varav den ene gruppledaren Christer Magnusson, har nyligen hoppat av partiet. Både avser sitta kvar som politiska vildar. Foto: Janerik Henriksson/TT

Interna konflikter skakar SD i Forshaga. Två ledamöter har hoppat av och blivit politiska vildar, därtill är tidigare gruppledaren föremål för intern utredning inom partiet.

– Det är klart vi tappar kraft i oppositionen, säger nye gruppledaren Peter Andersson.

Valet blev en framgång för SD i Forshaga: från fem till åtta platser i kommunfullmäktige. Men bara ett halvår senare knakar det rejält i fogarna. Nyligen begärde både gruppledaren Christer Magnusson – som har plats såväl i KS som KF – samt fullmäktigeledamoten Lars Oskarsson utträde ur partiet.

De sitter dock kvar som partilösa på sina personliga mandat.

Förklaringen? Interna motsättningar.

Christer Magnusson säger i ett mejlsvar till VF att han är ”ej önskvärd av några som styr föreningen SD Forshaga/Deje”, medan Lars Oskarsson sagt till SVT Värmlandsnytt att det handlar om interna strider och att han inte är nöjd med den politik som bedrevs.

Till det ska läggas att Jan-Erik Tjärngård, som var gruppledare för SD Forshaga fram till valet, utreds inom partiet. Enligt uppgift ska det finnas ett uteslutningsärende riktat mot honom. Något han själv varken bekräftar eller dementerar:

– Nej, jag får inte kommentera något om detta, det är partiets policy. Men som man brukar säga – ”ingen rök utan eld”...

Du kan inte säga vad ärendet handlar om?

– Nej, som sagt, jag får inte uttala mig alls.

Oavsett vad som händer, tänker du sitta kvar i fullmäktige?

– Ja, jag har inga andra tankar. Men allt kommer utkristalliseras inom kort.

Nye gruppledaren Peter Andersson anser inte att lokalavdelningen har några stora problem med interna konflikter, utan ser det hela som en följd av att man växt snabbt.

– Vi har fått in ganska många nya, jag kom själv in som aktiv i partiet för bara åtta månader sen. För vissa som varit med länge och är vana att göra på ett visst sätt kanske det blivit jobbigt att bli ifrågasatta. Man är vana att driva egna frågor, men vi anser att man måste jobba för partiet och för hela kommunen.

– Det som är tråkigt är att det kommer att drabba oppositionsarbetet. Vi har ju ett samverkansavtal med M, L, KD och Kommunens Bästa, och att bli av med två mandat försvagar ju våra möjligheter att påverka.

Det låter som att du helst sett att Magnusson och Oskarsson avsagt sig sina poster helt?

– Ja, men nu är ju spelreglerna sådana, man väljs på ett personligt mandat. Vi får ladda om och jag tycker vi har en lugn och fin stämning i lokalföreningen nu.

Artikeltaggar

DejeForshagaForshaga kommunKommunfullmäktigeKonflikterPolitikPolitiska system och ideologierSverigedemokraterna

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.