Hoppa till huvudinnehållet

Värmländska talangen: ”En rekordsäsong – är jättestolt”

Publicerad:
SK Bores Wilma Björn fixade JSM-silver i masstart och brons i singelmixstafett. I januari vann värmländskan två JSM-guld plus ett stafettsilver.
SK Bores Wilma Björn fixade JSM-silver i masstart och brons i singelmixstafett. I januari vann värmländskan två JSM-guld plus ett stafettsilver. Foto: Johanna Wallen / BILDBYRÅN

SK Bores Wilma Björn fyllde på medaljskåpet med JSM-silver i masstart plus brons i singelmixstafett.

– Det är en rekordsäsong för mig och jag är jättestolt över den, säger den 20-åriga talangen.

Björn slog till med dubbla guld i JSM: ”Allt klaffade”

24-26 mars var det SM och JSM i Sollefteå och för skidskyttarna i junior-SM var det här del två av JSM där den första delen ägde rum i Boden i januari. I Boden blev det succé för Wilma Björn från SK Bore som vann guld i både distansloppet och jaktstart, och dessutom ett silver i stafett.

Björn som tävlar i äldsta klassen 20-22 år hade nya medaljframgångar i Sollefteå. I fredagens sprint blev hon visserligen femma med tre bom, men i lördagens masstart fick värmländskan kliva upp på pallen. Wilma Björn träffade 19 av 20 skott och tog JSM-silver bakom Sara Andersson från Mora Biathlonklubb.

I dagens singelmixstafett slutade det med brons för Björn tillsammans med SK Bore-lagkamraten Eric Westberg.

– Det känns jättekul. Det är en väldigt rolig tävlingsform med mycket som händer och det är extra kul att vara två tillsammans i ett lag som gör det så bra, säger Wilma Björn om stafett-bronset och berättar om masstart-silvret:

– Det måste nästan vara toppen på min säsong. Jag är jättenöjd och jätte-, jättestolt över det.

Även med tanke på att du vann två JSM-guld i januari?

– Ja, det här kändes bara bättre. Det var riktigt häftigt.

SK Bores Eric Westberg vann JSM-brons i singelmixstafett med klubbkompisen Wilma Björn.
SK Bores Eric Westberg vann JSM-brons i singelmixstafett med klubbkompisen Wilma Björn. Foto: Johanna Wallen / BILDBYRÅN

Och Björn är minst sagt nöjd med säsongen som helhet.

– Det är en rekordsäsong för mig och jag är jättestolt över den. Det känns riktigt roligt, konstaterar Wilma Björn och berättar om tankar och mål inför nästa säsong:

– Nu ska man väl bara försöka smälta det här tänkte jag säga. Sedan får man ta lite vila och börja ladda om till nästa säsong.

Sara Andersson som vann JSM-masstarten före Björn gjorde världscupdebut i Holmenkollen och världscupen är såklart vad värmländskan drömmer om.

– Ja, absolut. Det är det väl för alla hoppas jag. Det är ett stort mål längre fram men det är tufft att nå dit alltså.

Emma Nilsson från SK Bore blev SM-fyra i både sprint och masstart i Sollefteå.
Emma Nilsson från SK Bore blev SM-fyra i både sprint och masstart i Sollefteå. Foto: Johanna Wallen / BILDBYRÅN

”Då får man vara nöjd”

Björns klubbkompis i Bore, 29-åriga Emma Nilsson, som till vardags tävlar i IBU-cupen blev i helgen fyra i SM-sprinten och i lördagens masstart fixade Nilsson en ny fin fjärdeplats med tanke på den stenhårda konkurrensen från många världscupåkare.

I fredags-sprinten var Nilsson bästa värmländska och det var 16 sekunder upp till Johanna Skottheim som tog brons.

– Resultatmässigt är jag väl nöjd. Det var inte så långt ifrån (medalj) och i sprinten hade jag en bom i sista skyttet och jag nog kunnat vara lite mer offensiv i sista skyttet, säger SK Bores Emma Nilsson:

– Det fanns lite tid att spara på sprinten så en bra dag kunde det blivit medalj och det var inte jättelångt ifrån nu. Det är starka tjejer före mig i resultatlistan så då får man vara nöjd.

Nilsson fortsätter:

– Till nästa säsong tar jag med mig att verkligen våga gå mycket mer offensivt i skyttet. I både sprinten och masstarten gav jag bort chansen att slåss om en medalj. Jag åkte så pass bra att jag inte ska behöva ge bort så pass mycket tid på skjutvallen. Men jag får som sagt vara nöjd ändå med tanke på konkurrensen och med lite snabbare skytte finns det möjlighet att utmana ordentligt.

– Mina resultat på SM med fjärdeplatser är bra liksom. Det är två av de bättre resultaten för mig i år. De riktigt fina resultaten har uteblivit för mig. Men jag är nöjd med att när kroppen är bra som den är nu så åker jag bra och jag sköt väldigt bra i helgen.

– När skyttet stämmer är det bra men det tar lite för lång tid. I sprinten i ren åktid hade jag tredje bästa tid tror jag och det var inga dåliga åkare med.

Mona Brorsson, Finnskoga IF, tog SM-brons i masstart bakom vinnaren Anna Magnusson och tvåan Hanna Öberg. Magnusson vann även sprintloppet före Hanna Öberg.
Mona Brorsson, Finnskoga IF, tog SM-brons i masstart bakom vinnaren Anna Magnusson och tvåan Hanna Öberg. Magnusson vann även sprintloppet före Hanna Öberg. Foto: Maxim Thore / BILDBYRÅN

Brons till Brorsson

Finnskoga IF:s Mona Brorsson var näst bästa värmländska i SM-sprinten på sjunde plats och i masstarten plockade Brorsson bronsmedaljen. Brorssons klubbkamrat Fabian Hermansson tog i helgen JSM-brons i sprint i klassen 20-22 år och Eric Westberg från SK Bore var precis bakom Hermansson på fjärde plats.

Finnskoga IF:s Fabian Hermansson åkte hem ett JSM-brons i sprint.
Finnskoga IF:s Fabian Hermansson åkte hem ett JSM-brons i sprint. Foto: Johanna Wallen / BILDBYRÅN

Värmländska stjärnan Linn Persson missade SM på grund av den ljumskoperation hon genomförde tidigare i veckan efter avslutad världscupsäsong.

SM i Sollefteå – utvalda resultat

Singelmixstafett

1) Piteå Skidskytteklubb 1 (Anna Magnusson, Jesper Nelin).

2) Piteå Skidskytteklubb 2 (Hanna Öberg, Peppe Femling).

3) I21 IF Lag 1 (Anna Hedström, Sebastian Samuelsson).

8) Finnskoga IF (Mona Brorsson, Fabian Hermansson).

9) SK Bore Lag 1 (Emma Nilsson, David Nykvist).

14) SK Bore Lag 2 (Stina Nilsson, Erik Lieback).

Masstart damer

1) Anna Magnusson, Piteå Skidskytteklubb.

2) Hanna Öberg, Piteå Skidskytteklubb.

3) Mona Brorsson, Finnskoga IF.

4) Emma Nilsson, SK Bore.

6) Annie Lindh, Finnskoga IF.

Masstart herrar

1) Peppe Femling, Piteå Skidskytteklubb.

2) Martin Ponsiluoma, Tullus Skyttegille.

3) Jesper Nelin, Piteå Skidskytteklubb.

8) Oskar Brandt, I2 IF.

12) David Nykvist, SK Bore.

13) Erik Lieback, SK Bore.

Sprint damer

1) Anna Magnusson, Piteå Skidskytteklubb.

2) Hanna Öberg, Piteå Skidskytteklubb.

3) Johanna Skottheim, Lima Skyttegille.

4) Emma Nilsson, SK Bore.

7) Mona Brorsson, Finnskoga IF.

8) Annie Lindh, Finnskoga IF.

Sprint herrar

1) Jesper Nelin, Piteå Skidskytteklubb.

2) Martin Ponsiluoma, Tullus Skyttegille.

3) Sebastian Samuelsson, I21 IF.

7) Oskar Brandt, I2 IF.

10) David Nykvist, SK Bore.

13) Erik Lieback, SK Bore.

Artikeltaggar

Anna MagnussonAnnie LindhDavid NykvistEmma NilssonFabian HermanssonFinnskoga IFHanna ÖbergI2 IFLinn PerssonMona BrorssonOskar BrandtPiteå SkidskytteklubbSK BoreSkidskytteSollefteåWilma Björn

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.