Hoppa till huvudinnehållet

Kommunen som sticker ut i statistiken – har många kommunikatörer: ”Verkar uppskattas”

Publicerad:
Kommunikationsdirektören Katarina Äleklint anser att Karlstadsborna får bra valuta för de många kommunikatörerna.
Kommunikationsdirektören Katarina Äleklint anser att Karlstadsborna får bra valuta för de många kommunikatörerna. Foto: Karlstads kommun

Karlstads kommun har 35 kommunikatörer, vilket är rejält mycket mer än flera andra kommuner av jämförbar storlek. Det konstateras i en jämförelse som Dagens Samhälle genomfört.

– Man kan göra på lite olika sätt. Men vårt arbete verkar uppskattas av Karlstadsborna, säger kommunikationsdirektören Katarina Äleklint.

Dagens Samhälle har listat ett antal kommuner och jämfört antalet kommunikatörer nu och tillbaka till 2015. Göteborg toppar statistiken med 273 kommunikatörer, medan antalet i den betydligt större huvudstaden ”bara” är 180.

Karlstad anges ha ”hög kommunikatörstäthet” för en mellanstor svensk kommun, med sina 35. Det kan jämföras med Borås och Växjö som har ungefär lika många invånare men bara 23 respektive 25 kommunikatörer.

Sedan 2015 har antalet dessutom ökat markant, från 22 till 35 (plus 60 procent).

– Man kan göra på lite olika sätt. Förklaringen till skillnaden gentemot Växjö och Borås är framför allt att vi har en decentraliserad organisation, det vill säga att vi har kommunikatörer i de olika förvaltningarna, samt i de kommunala bolagen. De har en mer centraliserad organisation och kommer därför ned i antal, säger Katarina Äleklint.

Vad är fördelen med en decentraliserad organisation?

– Vi har ju 7 500 anställda i kommunen, det är en enorm organisation och vi har sett ett stort värde att ha kommunikatörerna nära verksamheterna. Man får en bättre insyn och kompetens i frågorna som ska beskrivas och kommuniceras.

Katarina Äleklint berättar hur en konsult anlitats, med uppdraget att se över organisation och dimensionering för kommunikationsverksamheten. Slutsatsen blev att man låg ganska rätt i antal, i paritet med jämförbara kommuner. Men det var 2019.

– Det vi kan se nu är att vi kan behöva göra en förändring inom kort, men då handlar det inte om antalet utan mer om den kompetens vi behöver. Omvärldens utveckling ställer krav på specialisering: allt från sociala media till film, lednings- och chefsstöd, nya lagar, förändringskommunikation. Sånt kan man inte kräva av alla enskilda kommunikatörer.

Äleklint påpekar att den största delen av kommunikationen sker internt, för att hålla de kommunanställda informerade om vad som pågår. Men stor vikt läggs även på att hålla företag, besökare och kommuninvånare uppdaterade.

Det har också gett höga betyg i SCB:s årliga undersökningar om hur kommunerna sköter sig:

– Där ligger Karlstad högt år efter år vad gäller kommunikationen, så Karlstadsborna verkar tycka att kommunikatörerna gör ett bra jobb. Ett stort projekt som i princip alla varit inblandade i lanseras också senare i vår, då kommunens hemsida ska göras om ganska rejält. Det ska bli lättare och snabbare att hitta saker, och mer E-service ska erbjudas.

Artikeltaggar

BoråsDagens SamhälleEkonomiFörvaltningKarlstadKarlstads kommunOrganisationerSamhälleSCBSociala medierStatistikVäxjö

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.