Hoppa till huvudinnehållet

Oppositionen trycker på om gratis parkering: ”Det går inte att skjuta upp”

Publicerad:
Reporter Joakim Strand
Joakim Strand
joakim.strand@vf.se
Karlstads borgerliga allians vill att det skyndsamt och på prov införs två timmars gratis parkering i centrala Karlstad.
Karlstads borgerliga allians vill att det skyndsamt och på prov införs två timmars gratis parkering i centrala Karlstad. Foto: Peter Bäcker

Två timmars gratis parkering i centrala Karlstad.

Det vill Karlstads borgerliga allians testa skyndsamt, men motionen ser inte ut att få en politisk majoritet.

Frågan anses ingå i den parkeringsplan som är på gång.

Stadsbyggnadsförvaltningen håller på med en parkeringsplan som ska bli vägledande för hur man ska parkera motorfordon och cyklar i kommunen. Dokumentet på 48 A4-sidor går i dagarna ut på en första remissrunda.

– Frågor om korttidsparkering eller avgiftsfri parkering eller med nedsatt avgift finns med som en av flera parametrar i planen. Det är onödigt att parallellt starta en utredning om tvåtimmars som motionärerna vill, säger Anders Tallgren (S), ordförande i stadsbyggnadsnämnden.

Nämnden rekommenderar att kommunstyrelsen och kommunfullmäktige, som har sista ordet, att avslå motionen som M, KD och L lämnade in i december 2022.

Niklas Wikström (L), förste vice ordförande i stadsbyggnadsnämnden, vill inte avvakta parkeringsplanen utan efterlyser handling omgående för att hålla centrumhandeln på fötter.

– Det är ekonomiskt tuffa tider med inflation och lågkonjunktur. Det behövs krafttag för att vi inte ska få fler tomma lokaler i centrum. Fri parkering är en sak som vi är beredda att testa skyndsamt. Det går inte att skjuta upp det här, då går företag i konkurs, säger Niklas Wikström.

Han lyfter även fram att den beläggningsstudie som utgör ett underlag till parkeringsplanen genomfördes under 2020, 2021 och 2022.

– Det var under den perioden vi hade en pandemi och det var lite handel. Nu är det en annan verklighet med kärva tider. Då är vi beredda att testa flera varianter, säger Niklas Wikström.

Karlstads kommun har tagit fram en parkeringsplan som är ute på remiss och väntas antas i höst. Korttidsparkering är en av frågorna som behandlas i dokumentet.
Karlstads kommun har tagit fram en parkeringsplan som är ute på remiss och väntas antas i höst. Korttidsparkering är en av frågorna som behandlas i dokumentet. Foto: Peter Bäcker

Förvaltningens tjänstemän föreslog avslag med hänvisning till att frågan om gratis korttidsparkering redan utretts i en tidigare motion från Socialdemokraterna om parkeringsskiva.

– Vi anser att två timmar utan p-skiva är effektivare och gör det enklare för de som kommer utifrån med bil, säger Niklas Wikström.

Anders Tallgren lyfter å sin sida fram att det i parkeringsplanen finns en handlingsplan med förslag på åtgärder. En av 19 åtgärder är att ”tillskapa fler attraktiva korttidsparkeringar i centrum genom prissättning och tidsreglering”

– Om det blir bifall på motionen i fullmäktige i april eller maj startas det en utredning som kommer att löpa relativt parallellt med parkeringsplanen, konstaterar han.

Tanken är att parkeringsplanen ska godkännas i höst, sedan kan de ta tid innan alla 19 planerade åtgärder är genomförda.

Läs också

Artikeltaggar

Anders TallgrenKarlstadMotionerNiklas WikströmParkeringPolitikSocialdemokraterna

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.