Hoppa till huvudinnehållet

Barnloppis lockade tusen besökare: ”Fantastiskt sätt att handla på”

Publicerad:
Signe har fyndat en docka. Hemma är Pippi en favorit – hos hennes äldre syskon, i alla fall.
Signe har fyndat en docka. Hemma är Pippi en favorit – hos hennes äldre syskon, i alla fall. Foto: HP Skoglund

Under lördagen var det premiär för barnloppis i Munkfors, som kom att bli välbesökt.

– Vi kände att vi ville bli större och växa, och det har vi verkligen gjort, säger initiativtagaren Emma Hansen.

Tröjor med spets, dinosaurieprydda byxor och bodies i olika färger samsas alla i lokalen. De ligger vikta bredvid varandra eller hänger på någon av de 30 klädställningar som ställts fram, sorterade efter storlek.

Bland säljare och besökare sicksackar sig Emma Hansen fram. Det är mycket folk. Fler än tusen personer har besökt loppisen, bara under lördagen.

Emma Hansen är ordförande i Deje barnloppisförening, som är den organisation som anordnar dagen.

Emma Hansen är initiativtagaren bakom barnloppisen.
Emma Hansen är initiativtagaren bakom barnloppisen. Foto: HP Skoglund

Barnloppisen sker två gånger per år, och den här gången var det i alldeles nya lokaler.

– Vi kände att vi ville bli större och växa, och det har vi verkligen gjort. Vi har slagit säljrekord, säger Emma Hansen.

Dörrarna öppnade de en kvart innan utsatt tid. Det var mycket folk på plats redan då.

Familjen Olsson Hallberg fyndade ett par plagg till barnen. De tycker det är kul att loppisen är flyttad till Munkfors.
Familjen Olsson Hallberg fyndade ett par plagg till barnen. De tycker det är kul att loppisen är flyttad till Munkfors. Foto: HP Skoglund

Emma Hansen drog igång barnloppisen för drygt tio år sedan. Konceptet hade hon stött på tidigare, och ville föra det till Värmland.

– Det här är ett fantastiskt sätt att handla på. Du kan köpa mycket på kort tid, och så slipper du trängas på Bergvik, säger hon och skrattar.

Förutom den privata vinsten ser hon också till miljöaspekten. Det är mer hållbart att handla second hand.

– Det är en av de största vinsterna. Även om jag är medveten, så är kanske inte alla det. Loppisen är ett bra sätt att uppmärksamma frågan på.

Den som vill har kunnat anmäla intresse för att sälja kläder. Kläderna ska vara uppmärkta på ett specifikt sätt, så att det blir enkelt för den som handlar. Först säljnummer, sedan storlek och sist pris. Enhetligt och tydligt.

För att få sälja sina kläder krävs att man hjälper till några timmar under helgen.

Ulrika och Judith checkar ut. De passade på att att en dagsutflykt till Munkfors, tillsamman med en kompis.
Ulrika och Judith checkar ut. De passade på att att en dagsutflykt till Munkfors, tillsamman med en kompis. Foto: HP Skoglund

En som passade på att fynda var Ulrika Karlsson. Hon såg till att Judith, 10 månader, fick en ny sommargarderob – hennes allra första.

Lisa Eskfeldt hade med sig yngsta barnet Signe. Signe fick med sig en dock från loppisen, men det var främst Signes äldre syskon som fick kläder. Dem får Signe ärva, så småningom.

– De växer ur kläderna snabbare än vad de sliter ut dem när de är små. Det är bra både för ekonomin och miljön att kunna handla så här, säger mamma Lisa Eskfeldt.

Signe har fyndat en docka. Hemma är Pippi en favorit  – hos hennes äldre syskon, i alla fall.
Signe har fyndat en docka. Hemma är Pippi en favorit – hos hennes äldre syskon, i alla fall. Foto: HP Skoglund

Emma Hansen sjunker ner på en stol. Hon är trött. I går var hon på plats och arbetade 14 timmar för att helgen skulle bli så bra som möjligt.

– Det blev en riktig folkfest, säger hon.

Kläderna kommer från drygt 70 säljare. I de gamla lokalerna hade de kapacitet att ta emot kläder från max 50 säljare.
Kläderna kommer från drygt 70 säljare. I de gamla lokalerna hade de kapacitet att ta emot kläder från max 50 säljare. Foto: HP Skoglund
Kläderna sorteras efter storlek, något många av kunderna uppskattar. Det ger en bra överblick, menar de.
Kläderna sorteras efter storlek, något många av kunderna uppskattar. Det ger en bra överblick, menar de. Foto: HP Skoglund
Föreningen har en vision om att alltid bli bättre. Därför hör de sig alltid för hur gäster och säljare har upplevt helgen. De har fått mycket positiv feedback, berättar Emma Hansen.
Föreningen har en vision om att alltid bli bättre. Därför hör de sig alltid för hur gäster och säljare har upplevt helgen. De har fått mycket positiv feedback, berättar Emma Hansen. Foto: HP Skoglund

Artikeltaggar

DejeFamiljKläderMunkforsSyskonVärmlands län

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.