Hoppa till huvudinnehållet

Davidsons slutspelsrutin ska hjälpa FBK glömma och gå vidare: ”Det bättre laget”

Publicerad:
Reporter Johan Ekberg
Johan Ekberg
johan.ekberg@vf.se
Brandon Davidson är Färjestads klart mest rutinerade slutspelsback – och han vet hur man ska hitta rätt igen trots torsdagens storförlust.
Brandon Davidson är Färjestads klart mest rutinerade slutspelsback – och han vet hur man ska hitta rätt igen trots torsdagens storförlust. Foto: MICHAEL ERICHSEN

Hur glömmer man en genomklappning – och hittar rätt igen?

Brandon Davidson, med massvis med Calder Cup-matcher på meritlistan, har receptet klart inför lördagens femte kvartsfinal.

– Jag tycker verkligen att vi är det bättre laget, säger FBK-backen.

Frivillig isträning, det var vad som stod på programmet för FBK-spelarna på fredagen och ganska många valde att gå på is.

Brandon Davidson, han valde ett pass på cykeln i gymmet.

– Den här serien har varit en batalj – så det gäller att ta hand om kroppen, ler den karismatiske kanadensaren.

Slutspelshockey har han gott om rutin av, om inte från SHL så från Nordamerika där han lirat 37 matcher i AHL-slutspelet Calder Cup.

– Jag har varit med två gånger i lag som tagit sig långt i slutspelet. Två gånger med Oklahoma City Barons där vi tog oss till tredje rundan, alltså semifinalen. En gång förlorade vi match sju – på övertid. Så jag har spelat mycket slutspelshockey, lärt mig hur utpumpad man blir och vilken kamp det är, säger Davidson som då trivs som fisken i vattnet.

– Allt förstoras, det är mycket press – och det är då det verkligen är roligt att spela hockey. Det är då man visar vilken karaktär man har.

Frölundas snabbskrinnare Anthony Greco stoppas upp av Färjestads Brandon Davidson.
Frölundas snabbskrinnare Anthony Greco stoppas upp av Färjestads Brandon Davidson. Foto: FREDRIK KARLSSON

Vad är läxan du lärt dig av de framgångsrika slutspelslag du varit en del av?

– Att ha rätt inställning. Om man har en dålig dag, eller gör en dålig grej, måste man nollställa sig direkt. Det finns ingen tid att gräma sig över sånt, utan man måste hela tiden gå vidare för det kommer en ny match...

...så när man förlorar 0–5 då?

– Först måste man ta en kort stund och se vad man kan lära sig av det. För jag tror vi har några grejer att ta med oss. Men återigen: Det är en ny dag i dag, vi har 2–2 i matchserien som lever. I dag handlar det bara om att få kropparna redo och mentalt fokusera på det vi har framför oss – inte det vi har bakom oss.

”En chans för oss”

Det Brandon Davidson faktiskt nu har bakom sig är elva matcher i FBK-tröjan.

En tröja som nu sitter som den ska – i ett lag han känner sig allt mer bekväm i.

– Det känns som jag byggt upp ett förtroende hos mina lagkamrater. De förstår vilken sorts spelare jag är, vad de kan förvänta sig av mig. Hittills har det gått riktigt bra. Och jag tror det kan gå ännu bättre. För jag lär mig och utvecklas fortfarande.

Remi Elie saknades på is på fredagen, men bli inte förvånad om han testar på lördagens morgonvärmning precis som inför kvart fyra.

Frölundas Erik Borg och Färjestads Brandon Davidson i dispyt framför mål under fjärde kvarten.
Frölundas Erik Borg och Färjestads Brandon Davidson i dispyt framför mål under fjärde kvarten. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Men inte heller långtidsskadade Ville Pokka eller Theodor Lennström tränade, och Färjestad kan för tredje matchen i rad tvingas klara sig utan de två backar som haft klart mest istid i snitt under säsongen.

– Det är tufft att inte ha dem med oss, de är en stor del av det här laget. Men samtidigt är det en stor chans för oss andra att kliva fram och fylla roller vi kanske inte fått chansen i tidigare.

– Att ta den chansen ligger på oss. En möjlighet att utvecklas själv, ta steg i den egna karriären och framför allt hjälpa laget. Ett stort ansvar, men något alla borde njuta av. Det är många minuter för oss att dela på i en just nu tunnare backbesättning, men hittills tycker jag vi gjort det bra.

”Kämpar med svenskan”

Efter första kvarten pratade Davidson om hur publikstödet var overkligt.

Har du vant dig nu?

– Jag vet inte om vant mig är något jag skulle säga... När matchen är igång, då fokuserar man på den. Men det har varit helt otroligt att spela inför de här publikerna.

Har du lärt dig att höra vad som är FBK-sånger, kan du ”Sopa på – FBK”?

– Haha... Jag får vara ärlig, jag kämpar med svenskan lite, ler Davidson efter en månad i landet.

– Men jag jobbar på det. Och när vi är på bortaplan hör jag definitivt när det är våra fans som sjunger.

I morgon, hur är bästa tänkbara scenario?

– Att vi får en bra start. Vi tror på oss själva, och måste visa det. För jag tycker verkligen att vi är det bättre laget.

Läs också

Artikeltaggar

Brandon DavidsonFrölunda HCFärjestadFärjestad BK HerrIshockeyNordamerikaSHLSM-slutspel 2023Sport

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.