Hoppa till huvudinnehållet

36 avgångar ställdes in – flygbolaget krävs på halv miljon i vite

Publicerad:
16 enkelturer från Hagfors och 16 enkelturer från Torsby ställdes in i december varför flygoperatören krävs på vite.
16 enkelturer från Hagfors och 16 enkelturer från Torsby ställdes in i december varför flygoperatören krävs på vite. Foto: Daniel Olausson

36 avgångar på sträckan Torsby-Hagfors-Arlanda ställdes in och två var försenade.

Därför får flygbolaget Amapola betala vite på nära 510 000 kronor.

Det är Trafikverket som beslutar om och utkräver vitet som rör december månad då det alltså var vid hela 18 tillfällen, eller 36 enkelturer, som linjeflyget ställdes in.

Lägg därtill att man vid ett tillfälle, eller två enkelturer, var mer än 15 minuter försenad och den sammanlagda summan av böter som Amapola ska betala till Trafikverket uppgår till 509 908 kronor.

Anledningen till att ett vite tas ut är för att Amapola enligt gällande avtal förbundit sig att årligen leverera 840 enkelturer på sträckorna Hagfors-Arlanda respektive Torsby-Arlanda och för varje inställd tur som Trafikverket bedömer beror på operatören själv krävs den sedan på böter.

Amapola trafikerar sträckan fram till och med i oktober 2023.
Amapola trafikerar sträckan fram till och med i oktober 2023. Foto: Daniel Olausson

VF har sökt företrädare för Amapola, vilka trafikerar flyglinjen fram till och med i oktober 2023 då nästa upphandlingsperiod inleds. Då är det, som vi rapporterat tidigare, Umeåbaserade Jonair affärsflyg som tar över fram till och med oktober 2027, vilket Torsbys flygplatschef Martin Berglund tidigare pratat gott om.

– Det är ett ganska vanligt flygplan och de flyger på fler linjer, bland annat Sveg-Mora och skulle det bli mycket teknik och sådana saker så kan det bli en samslingning eller en maskin som redan står i Sverige. Så jag tror det kan bli ett lyft, sade han.

Artikeltaggar

AmapolaAvtalBöterFlygplanHagforsHagfors kommunJonairMartin BerglundTorsbyTorsby kommunTrafikTrafikverket

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.