Hoppa till huvudinnehållet

25 000 filmer till salu på ett bräde: ”Någonstans kan de sprida glädje”

Publicerad:
25 000 rullar, främst på dvd men också på VHS, står i nostalgibutiken Askers lager och väntar på ny ägare. 40 000 kronor vill Niclas Asker ha för kulturskatten.
25 000 rullar, främst på dvd men också på VHS, står i nostalgibutiken Askers lager och väntar på ny ägare. 40 000 kronor vill Niclas Asker ha för kulturskatten. Foto: HP Skoglund

Har du några dussin tusenlappar som bränner i fickan? Har du dessutom lite fritid att tillbringa uppkrupen i tv-soffan? Då har Niclas Asker, som driver nostalgibutiken Askers i Grums, ett erbjudande som kanske kan locka.

För 40 000 kronor kan en hugad spekulant nämligen få bära med sig lite film hem. Sisådär 25 000 stycken, för att vara exakt.

I butikens laget står en massa lådor smockfyllda med rullar i alla tänkbara genrer – på både dvd och VHS – och väntar på ny ägare.

– Det mesta har stått i två-tre år och är från när vi öppnade butiken och tänkte att vi bara skulle ha film och vinyl. Då tackade vi ja till att köpa in allt. Men det har visat sig att de här filmerna troligen aldrig kommer upp i butiken – det mesta är dubbletter av titlar vi redan har till försäljning, förklarar Niclas Asker, som är noga med att poängtera att det inte är för att man ämnar minska på filmförsäljningen som lagret säljs av.

Många lådor fyllda med film blir det för den som hugger på Niclas Askers erbjudande.
Många lådor fyllda med film blir det för den som hugger på Niclas Askers erbjudande. Foto: HP Skoglund

Att någon privatperson skulle nappa på erbjudandet är kanske att hoppas på mycket. Istället tänker Niclas Asker att det kan finnas någon som går i liknande planer som honom själv som skulle tänkas vara intresserad.

– Det är ändå nästan 5 000 personer som tittar på Blocket-annonsen sedan i söndags och många som frågat kring det, så det finns nog ett intresse.

Den som hoppas på rariteter, likt den Turtles-dvd Niclas Asker själv sålde för dryga 2 000 för några dagar sedan, i drivorna av filmer får kanske besinna sina förhoppningar. Allt är genomgått och guldklimparna utplockade.

Men:

– Det var ju flera år sedan vi gick igenom det hela, och trenderna har ändrats en del sedan dess. Numera är 90-talsfilm hett. Skräckfilmen Scream från 1996 var till exempel väldigt vanlig för några år sedan, men nu är den väldigt efterfrågad, konstaterar Niclas Asker.

Och den som oroar sig över att försäljningen görs för att Askers snabbt behöver pengar kan andas lugnare. Det är rumsliga snarare än ekonomiska behov som är orsaken.

– Jag vill bli av med lådorna så jag kan bygga ut arkadspelsdelen i butiken.

Eventuella rariteter är med stor sannolikhet urplockade ur lådorna. Å andra sidan var det några år sedan lejonparten gick igenom, så några guldklimpar kan kanske dölja sig i havet av film.
Eventuella rariteter är med stor sannolikhet urplockade ur lådorna. Å andra sidan var det några år sedan lejonparten gick igenom, så några guldklimpar kan kanske dölja sig i havet av film. Foto: HP Skoglund

Någon större brådska att bli av med filmskatten har Niclas Asker inte, men en liten öppning för den som känner att det är prutläge lämnas ändock.

– Vid en smidig affär är det möjligt att jag kan tänka mig att tumma lite på priset, säger Niclas Asker och tittar ut över havet av filmer och påminner om den kollektiva fadäs som ett stort antal svenskar begick för ett par decennier sedan.

– Det är många som är bittra att de gjorde sig av med sina vinylsamlingar på 90-talet. Nu görs samma sak med dvd:er. Men jag tycker inte man ska behandla film som skit – jag skulle aldrig kasta bort det här. Någonstans kan de sprida glädje, säger han.

Artikeltaggar

BlocketButikerFilmFilmerFörsäljningGrumsHandelNiclas Asker

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.