Hoppa till huvudinnehållet

Hundratals följde knarkmötet – enormt genomslag för polisens larm

Publicerad:
Mötet må ha anordnats och arrangerats i och av olika organisationer i Torsby, men den här problematiken finns överallt i samhället, poängterar kommunpolisen Caroline Eriksson.
Mötet må ha anordnats och arrangerats i och av olika organisationer i Torsby, men den här problematiken finns överallt i samhället, poängterar kommunpolisen Caroline Eriksson. Foto: Daniel Olausson

Nästintill fullsatt i kyrkan och över 300 personer uppkopplade digitalt.

Många ville ta del av narkotikamötet i Fryksände kyrka på onsdagskvällen.

– Väldigt bra, särskilt med tanke på vilken bred publik som kom, säger kommunpolis Caroline Eriksson.

Mötet var som bekant planerat sedan en tid tillbaks, men fick efter polisens larm i början av förra veckan flytta in kyrkan för att rymma alla intresserade.

Och tur var väl det, kyrkan blev nästintill fullsatt när olika samhällsaktörer från bland andra polisen och psykiatrin, Svenska kyrkan och skolhälsovården delade scen med en före detta missbrukare och anhöriga Britt-Marie Olsson, vars son Axel föll offer för drogerna och dog för tio år sedan.

Med över 300 personer uppkopplade digitalt och med tanke på att informationsträffen även gick ut i närradion kan Caroline Eriksson slå fast att det hela blev lyckat.

– Då har vi lyckats sprida ut kunskapen och det var också många utanför Torsby kommuns gränser som satt uppkopplade, säger hon.

Vill anordna föräldraforum

Även kyrkoherden Johan Bonander är tillfreds med utfallet.

– Det känns som vi får betrakta det här som ett startmöte. Vi ska ha ett nytt möte nu på måndag där vi grunnar på en fortsättning och det lutar att försöka rigga något forum som fokuserar kring att stärka föräldrarollen, säger han och drar paralleller till det arbete som gjordes för att bryta tabun kring suicid för några år sedan.

Då, liksom nu, jobbade man brett med ett flertal olika samhällsaktörer.

– Så här i efterhand tänker jag nog att det var en väldigt bra satsning och ur ett folkbildningsperspektiv ett bra sätt att lyfta frågan på.

Caroline Eriksson är nöjd med onsdagskvällens informationsmöte om narkotika.
Caroline Eriksson är nöjd med onsdagskvällens informationsmöte om narkotika. Foto: Privat

En avgörande anledning till det stora intresset är förstås det varsel polisen gick ut med förra veckan när myndigheten larmade om oron för farliga substanser i omlopp i samband med att fem unga vuxna runt om i länet avlidit under oklara omständigheter.

Ett larm som fått ett enormt genomslag.

– Det ju hemskt egentligen att det ska behöva hända sådant för att det ska uppmärksammas, men så är det oftast. Det är först när det händer saker som folk börjar få upp ögonen och engagerar sig. Att skapa ett engagemang kring det här är något som hela samhället måste göra, det går inte bara att säga att vissa verksamheter ska snäppa upp sig, säger Caroline Eriksson.

Hon betonar också att det även om det är företrädare för LPO Torsby som slagit larm per automatik inte betyder att problematiken är extra stor i norra Värmland. Den finns över hela samhället och i alla samhällsklasser, förklarar hon.

– Vi måste visa på att det är en svår problematik utan en given lösning där alla måste bidra med sitt och mycket handlar om att våga ta hjälp och försöka släppa den skam som finns runt det här också. Så vi behöver hjälpa varandra, säger hon.

LÄS OCKSÅ:

Kyrkoherden: ”Kan knappt gå på en fest utan att det förekommer narkotika”Axel, 22, förlorade kampen mot drogerna: ”Som att leva i en mardröm”Fler tvingas söka vård för alkohol- och drogförgiftning: ”Viktigt vi gör något”Undersökning visar – ungas attityd mot droger förändras: ”Oroväckande”Maria agerar efter drograpporteringen: ”Bara kände att jag måste göra något”

Artikeltaggar

Brott, lag och rättCaroline ErikssonDrogerFryksände kyrkaHagforsJohan BonanderLPO TorsbyMissbrukMunkforsNarkotikaOrganisationerSamhälleSunneSvenska kyrkanTorsbyTorsby kommunUnga dödsfallenVärmlands län

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.