Hoppa till huvudinnehållet

GRAFIK: Så många barn står i kö till Karlstads förskolor

Publicerad:
Den populära Stockfallets förskola har 74 barn på sin kölista. I den kön inkluderas även Stormyrens förskola som byggs här till höger och som öppnar i augusti.
Den populära Stockfallets förskola har 74 barn på sin kölista. I den kön inkluderas även Stormyrens förskola som byggs här till höger och som öppnar i augusti. Foto: HP Skoglund

Det är populärt att vilja ha sina barn på Stockfallets förskola. I slutet av mars står 74 barn på kö, vilket var överlägset mest bland förskolorna i Karlstads kommun.

– Hela stadsdelen har blivit poppis bland barnfamiljer och vår förskola har ett gott rykte, säger förskollärare Martha Falk.

Stockfallet är ett av Karlstads stora tillväxtområden. Det syns också på ansökningarna till förskolan i området där de 74 intresseanmälningarna är 34 fler än de näst mest populära valen Fredricelund och Västerstrand.

– Det finns tre anledningar bakom den stora mängden ansökningar till Stockfallets förskola. Dels att många barn både föds och flyttar in i området, dels verksamhetens förtjänster, men även att ansökningarna gäller för Stormyrens förskola som öppnar på Stockfallet till hösten, säger rektor Kristina Wictorin.

Anledningen till att det har varit samma kö till båda förskolorna är att anmälningarna till Stormyren, som kommer att ha plats för 85-90 barn, öppnade först i förra veckan.

– Eftersom det bara har funnits en förskola har vi inte varit i närheten av att ha plats för alla barn. När Stormyren öppnar kommer fler föräldrar som bor på Stockfallet att kunna ta ”hem” sina barn från andra förskolor och det kommer underlätta vardagen för många familjer, säger Martha Falk.

Hon fortsätter:

– Det är oklart hur sökantalet ser ut i augusti och vi strävar efter att alla barn ska få en plats på någon av förskolorna.

Vi strävar efter att alla barn ska få en plats på någon av förskolorna.
Martha Falk
Förskollärarna Martha Falk och Elin Källgren trivs med satsningen på miljön som främjar barnets utveckling.
Förskollärarna Martha Falk och Elin Källgren trivs med satsningen på miljön som främjar barnets utveckling. Foto: HP Skoglund

Inne med utelek

Trots att det finns flera förklaringar till de många ansökningarna kan personalen på Stockfallets förskola klappa sig för bröstet.

– Vi vet att föräldrar som har barn i vår verksamhet rekommenderar oss till andra föräldrar och det tycker vi är jätteroligt. Utifrån läroplanen har vi gjort satsningar på en miljö som främjar barnets utveckling, säger förskollärare Elin Källgren.

På vilket sätt?

– Vi har en stor härlig utegård där barnen sysselsätts på många olika sätt. Häromdagen fick de måla i det fria. Vi arbetar aktivt med mindre grupper där varje pedagog ansvarar för fem barn. Samtidigt har vi ett helhetstänk där förskollärarna även tar hand om andra pedagogers barn i fall det behövs, säger Elin Källgren.

Kö överallt

Förskolan har flera deviser. En av dem är att barnen ”vill, vågar och kan”.

– De ska få en tillit till sin egen förmåga och även ställas inför utmaningar. I utegården har vi till exempel inga gungor eller cyklar. Gunga eller cykla kan de göra hemma eller på en lekplats. Vi erbjuder andra alternativ i vår utemiljö och har bland annat byggt en sinnesträdgård där barnens sinnen stimuleras och utvecklas genom lek med växter, säger Martha Falk.

Per den 20 mars stod totalt 728 barn i kö till Karlstads kommuns 57 förskolor. Samtliga hade åtminstone ett barn som väntade på en ledig plats.

”Vi vet att föräldrar som har barn i vår verksamhet rekommenderar oss till andra föräldrar och det tycker vi är jätteroligt”, säger Elin Källgren.
”Vi vet att föräldrar som har barn i vår verksamhet rekommenderar oss till andra föräldrar och det tycker vi är jätteroligt”, säger Elin Källgren. Foto: HP Skoglund

Artikeltaggar

FörskolorKarlstads kommunKörerSkola och utbildning

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.