Hoppa till huvudinnehållet

Eden, 19, hade svårt att hitta jobb – öppnade egen butik: ”Alla handlar secondhand”

Publicerad:
Eden Sjöström har en förkärlek till secondhand, och driver nu en butik som hobbyverksamhet.
Eden Sjöström har en förkärlek till secondhand, och driver nu en butik som hobbyverksamhet. Foto: HP Skoglund

Eden Sjöström älskar secondhand, och har nu öppnat en egen butik som drivs som hobbyverksamhet.

Här låter Eden kläderna i källaren få nytt liv hos andra.

– De ligger ju bara där.

Vita klädställningar står längs väggarna, de är fyllda med kläder. Det mesta har legat hemma i familjens källare. Här finns kläder för både män och kvinnor till låga priser, men också en del märkeskläder. Själv har Eden på sig kläder som fyndats på secondhand.

– Jag studerade i Barcelona efter studenten, och när jag flyttade tillbaka hit har jag haft svårt att hitta ett jobb. Men vi hade massa kläder i källaren, och de ligger ju bara där. Så då tänkte jag att jag kanske kunde sälja dem.

– Så jag kör ett tag, så får vi se!

”Synd när saker slängs”

Då Eden tänker mycket på hållbarhet var aldrig webben ett alternativ, istället huserar butiken på drygt 25 kvadratmeter i en källarlokal på Strand.

Edens secondhand huserar på drygt 25 kvadratmeter i en källarlokal på Strand.
Edens secondhand huserar på drygt 25 kvadratmeter i en källarlokal på Strand. Foto: HP Skoglund

Första öppningsdagen var i måndags, och marknadsföringen har skett på sociala medier.

– Det har än så länge gått bra. Jättemånga av mina kompisar har delat, och alla handlar secondhand i dag så det har varit många gymnasieelever, familj och vänner här. Men även folk i området som varit på promenad har sett skylten och kommit in.

– Många har varit väldigt positiva och att de tycker att jag har ett bra utbud.

Utanför på gräsmattan står en träskylt: Edens secondhand. Hit är man välkommen att lämna kläder om det bara ligger oanvänt hemma. Tidigare under dagen lämnade en kompis in en påse. Den står fortfarande vid dörren, och ska snart plockas upp.

– Man kan skriva till mig på Instagram. Jag kan komma att hämta om det skulle vara så. Jag förstår om folk kanske inte orkar bära på en massa kassar. Eller så kan man lämna det vid dörren eller komma in när jag har öppet, säger Eden, och fortsätter:

– Jag gillar att sy kläder själv så det är så synd när saker bara slängs.

Eden Sjöström visar upp en klänning som finns i sortimentet.
Eden Sjöström visar upp en klänning som finns i sortimentet. Foto: HP Skoglund

Till att börja med kommer butiken att vara öppen under hela veckan, därefter kan tiderna justeras beroende på när kunderna helst vill handla. Butiken driver Eden som en hobbyverksamhet.

– Jag går inte på så mycket vinst på det här. Jag försöker sälja det så billigt som möjligt så det inte blir överprisat, mest för att bli av med det så att det faktiskt kommer till användning – istället för att det ska ligga och skräpa.

Artikeltaggar

ButikerHandelInstagramKläder

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.