Hoppa till huvudinnehållet

Avtal skall hållas i Karlstad – när kommer den utlovade politiken, Moderaterna?

Publicerad:
I helgen genomför Moderaterna sitt första Sverigemöte efter valsegern. Kommer de nu äntligen våga genomföra den företagarvänliga politik partiet sagt sig stå för, undrar debattörerna.
I helgen genomför Moderaterna sitt första Sverigemöte efter valsegern. Kommer de nu äntligen våga genomföra den företagarvänliga politik partiet sagt sig stå för, undrar debattörerna. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Att det i dagarna samlas nästan 2000 moderater i Karlstad är både en kraftsamling och något förpliktigande. Det är det första Sverigemötet sedan valvinsten och vi är nu många som undrar när Moderaterna äntligen ska våga genomföra den företagarvänliga politik partiet sagt sig stå för? Det skriver Günther Mårder och Eva Cooper från Företagarna.

De saknas inte vackra ord om företagens betydelse på Moderaternas hemsida. ”Sverige behöver fler företag och inte färre, mer innovation och inte mindre”. Starka ställningstaganden som på allvar kommer att utsättas för prövning under de kommande månaderna och åren. Efter att Moderaterna efter åtta år återtagit regeringsmakten är många otåliga och kraven på att leverera höga. När kommer politiken som gör skillnad på riktigt för Sveriges företag?

Vi på Företagarna gästar Sverigemötet för att påminna det ledande regeringspartiet om sina prioriteringar. Pacta sunt servanda som talesättet säger – avtal skall hållas. Och påminnas om. Med oss har vi ett företagandekontrakt till alla politiker på plats som de kan teckna med sig själva. Företagare och företagande utgör grunden för det svenska välståndet, och vi utgår därför från att varje moderat sinnad politiker kommer ställa sig bakom vårt kontrakt:

1. Jag lovar att i ord och handling värna ett gott svenskt företagsklimat

2. Jag lovar att arbeta för en låg skatt på företagande, som gynnar entreprenörskap och viljan att starta företag

3. Jag lovar att arbeta för en minskad regelbörda, med färre och bättre regelverk så att det blir enkelt att driva företag

4. Jag lovar att göra det lättare för företag att anställa, genom att arbeta för lägre kostnader och en bättre kompetensförsörjning

5. Jag lovar att vara lyhörd för företagens villkor och aktivt söka kontakt med företag och organisationer så att jag alltid har kännedom om företagens aktuella behov.

6. Jag lovar att arbeta för att offentliga institutioner som jag ansvarar för alltid har ett gott bemötande och god service i kontakter med företagare

Avtal skall hållas, och inget av ovanstående borde vara kontroversiellt för en moderat. Men av någon anledning tycks delar av eller hela bilden försvinna eller åtminstone suddas ut varje gång partiet hamnar i regeringsställning. Vi såg samma mönster i Anders Borgs framgångsrika hantering av finanskrisen där ansvar sattes främst. Ansvar är viktigt men det kommer till en punkt där ansvarstagande blir synonymt med överdriven försiktighet.

Skall Moderaterna fortsätta vara moderater även i regeringsställning får inte reformviljan att jobba för ett företagsammare Sverige sättas i baksätet. Den officiella målsättningen från partiet att minska företagens administrativa kostnader med en tredjedel kommer aldrig någonsin kunna nås av en passiv regering rädd för att ta konflikter.

Moderaterna måste våga ta fighten mot regelbördan, mot de höga skatterna och kostnaderna att anställa. Hur ska ni annars kunna se Sveriges företagare i ögonen och på allvar säga att ni är ett självklart förstahandsval för företagarna som driver de små och medelstora företagen?

Günther Mårder, vd Företagarna

Eva Cooper, regionchef Företagarna Mellansverige

Artikeltaggar

Anders BorgAvtalDebattEva CooperFöretagandeFöretagarnaGünther MårderKarlstadModeraternaSkatter