Hoppa till huvudinnehållet

Ny plats för Seniorernas hus – kan även bli en mötesplats för ungdomar

Publicerad:
Kommunalrådet Anders Johansson (S) hoppas att få till stånd en mötesplats för unga och äldre i Kilarena. Foto: Peter Bäcker

Det blev inget Seniorernas hus i lagerlokalen på Thims väg.

Däremot kan det bli möteslokaler för såväl ungdomar som seniorer i Kulturhuset Kilarena.

– Vi har gett förvaltningen i uppdrag se över vilka möjligheter som finns, säger kommunalrådet Anders Johansson (S).

I januari 2022 trodde politikerna att de hittat en hemvist för PRO Kil, SPF Kilsbygden och Kils reumatikerförening i ”bunkerlokalen” på Thims väg. Föreningarna, som idag hyr in sig på olika platser, har under flera år efterfrågat en egen lokal. Men när ombyggnadskostnaderna för en samlingslokal, ett kafé och kurslokaler skulle landa på drygt tio miljoner kronor i stället för budgeterade fyra miljoner slog politikerna halt i projektet.

Kilsbostäder, som är fastighetsägare, vill också ha möjlighet att bygga bostäder på platsen. Detaljplanen tillåter ett flerbostadshus på sex våningsplan.

– Kil växer. Tätorten är den sjätte största i Värmland. Det finns ett behov av fler lägenheter. Då kan vi inte binda upp oss på 15 till 30 år med en investering på tio miljoner, förklarar Johansson.

”Bunkerlokalen” på Thims väg blir ingen hemvist för Kils seniorer, däremot är platsen möjlig att bygga bostäder på.
”Bunkerlokalen” på Thims väg blir ingen hemvist för Kils seniorer, däremot är platsen möjlig att bygga bostäder på. Foto: HP Skoglund

Tjänstemännen har i stället botaniserat runt i kommunen efter tänkbara lokaler för ett Seniorernas hus. Huvudspåret är att inrymma både ett Seniorernas hus och ett ungdomens hus, alternativt en ungdomsgård, i Kilarena.

– Vi tror det är möjligt – på längre sikt. Men det förutsätter anropsstyrd kollektivtrafik så att folk kan ta dit, säger Anders Johansson.

Förebilden är ”X-linjen” som Region Värmland har permanentat i Säffle.

Tjänstemännen ska återkoppla till politiken i oktober.

Det finns också en kortsiktig lösning. Politikerna har öronmärkt 124 000 kronor till hyreskostnader för pensionärs- och handikapporganisationerna resten av året.

– Så att de kan hyra in sig i existerande lokaler, säger Anders Johansson.

Artikeltaggar

Anders JohanssonBostad och byggenBostäderDetaljplanerKilKilsbostäderLägenheterPRORegion Värmland

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.