Hoppa till huvudinnehållet

Livsmedelsjätten hoppas på Karlstad: ”Vill komma i gång så snart som möjligt”

Publicerad:
Det är på den är ytan söder om Ullebergsleden som Karlstads kommun avsätter 6 500 kvadratmeter för handel.
Det är på den är ytan söder om Ullebergsleden som Karlstads kommun avsätter 6 500 kvadratmeter för handel. Foto: Tommy Andersson

Den övergripande planen är godkänd.

Nu ska tjänstemännen rita mer detaljerat på ytan längs Ullebergsleden som City Gross spanat in.

Vid en rask planprocess skulle livsmedelsjätten kunna öppna hösten 2025.

Den senaste veckan har City Gross annonserat i dagspress och på sociala medier om sitt intresse för Karlstad.

”Läget, Karlstad! Tycker du som vi, att det är dags för City Gross i Karlstad? Vi vill öppna butik hos er, hoppas att ni delar våra känslor”, stod det i annonsen i lördagens NWT.

Kampanjen var ingen tillfällighet. Under onsdagen klubbade politikerna i stadsbyggnadsnämnden det så kallade planprogrammet för Ulleberg/Zakrisdal. Det är ett övergripande dokument på 46 sidor som beskriver hur området på cirka 52 hektar skulle kunna se ut i framtiden.

I handlingen återfinns en byggrätt på 6 500 kvadratmeter söder om Ullebergsleden. I den första remissrundan låg byggrätten på 9 000 kvadratmeter, vilket fick dåvarande politikern Håkan Holm Alteblad (S) att reagera i VF.

”Det måste bli Sveriges största närbutik, för 9 000 kvadratmeter är lika mycket livsmedel som Ica och Coop har tillsammans på Välsviken”.

I programhandlingen står det att livsmedelsbutiken har ”potential att fungera som en större närbutik för ett stort antal hushåll varför möjlighet att angöra butiken som gående och cyklist bör prioriteras”.

Peter Ekström, etableringschef på City Gross, säger att det aldrig var tänkt att etableringen skulle bli 9 000 kvadratmeter.

– Det är ett missförstånd. Ica Maxi och Stora Coop på Bergvik är större till ytan än vad vi vill bygga, säger Peter Ekström.

City Gross, här butiken i Malmö, vill gärna etablera sig i Karlstad. Livsmedelskedjan har siktat in sig på ett område söder om Ullebergsleden.
City Gross, här butiken i Malmö, vill gärna etablera sig i Karlstad. Livsmedelskedjan har siktat in sig på ett område söder om Ullebergsleden. Foto: DRAGO PRVULOVIC / TT

Butikens säljyta är tänkt att bli 4 000 till 4 500 kvadratmeter.

– Sedan har vi en stor produktion i butikerna. Vi bakar brödet från grunden och styckar köttet i butiken, då landar vi på totalt 6 500 kvadratmeter. Kunden kommer inte uppleva butiken som stor, säger Peter Ekström.

Han lyfter fram att de har en bra dialog med kommunen angående utformningen. För några veckor sedan träffade han representanter för de flesta politiska partier och några kommunala tjänstemän.

– Vi har ingen färdig lösning utan diskuterar hur vi kan hålla nere volymen så att byggnaden smälter in i omgivningen och inte upplevs som en stor kloss.

Butiken i Örebro, som är kedjans närmaste etablering till Karlstad, ska inte ses som en förebild.

– Det en stor gigantisk blå låda. Har man sett den vill man nog inte ha en likadan i Karlstad. Men den byggdes för elva år sedan. I dag bygger vi inte sådana butiker, säger Peter Ekström.

Området söder om Ullebergsleden är noga utvalt. Peter Ekström har besökt platsen ett antal gånger.

– Jag har tillsammans med Handels utredningsinstitut (HUI) tittat på hur Karlstad växer och hur en butik för dagligvaruhandel kan placeras så att den växer med Karlstad. Det finns tre områden (Katrineberg, Jakobsberg och Zakrisdal) runtomkring som på sikt kommer att ha minst 7 000 boenden. Då finns det ett stort behov av dagligvaruhandel. Inte minst med tanke på miljön och att man ska åka så lite bil som möjligt.

Karlstads snabbusstråk är dessutom tänkt att trafikera Ullebergsleden när Kartbergsbron är på plats.

Han är väl medveten om att planerna på ett handelsområde på Månsberget dras i långbänk. Ärendet ligger för avgörande i mark- och miljödomstolen under våren. Den första remissutgåvan av detaljplanen gick ut redan hösten 2018.

City Gross har ingen tidsplan för etableringen.

– Vi vill komma i gång så snart som möjligt, men skulle det ta tid får vi acceptera det. Vi tycker punkten är så pass viktig utifrån Karlstads utveckling med infrastruktur och bostadsbyggande.

Politikerna gav på onsdagen tjänstemännen i uppdrag att rita på en detaljplan för området söder om Ullebergsleden. Förutom en livsmedelsbutik tänker sig kommunen en F-6-skola med kapacitet för upp till 600 elever och en förskola för runt 100 barn på området. Det finns även ett öronmärkt naturområde inritat.

På den norra sidan avsätts det mark för ett nytt vårdboende, en park och ytor för lek och spontanidrott.

– Vi har mer markerat plats för idrottsytor i väntan på att bostadsområdena Jakobsberg, Zakrisdal och Katrineberg växer fram. Vi lägger krutet där det är mest angeläget, säger Anders Tallgren (S), ordförande i nämnden

Karlstads borgerliga allians (M, L och KD) är av samma åsikt.

– Vi ser det som positivt att först upprätta en detaljplan söder om Ullebergsleden, säger Niklas Wikström (L), förste vice ordförande i nämnden.

Alliansen gjorde en protokollsanteckning om att Boverkets rekommenderade friytor för förskolebarn (40 kvadratmeter) och grundskoleelever (30) ska beaktas.

– Vi har ingen annan uppfattning än att följa Boverkets rekommendationer, säger Anders Tallgren.

Både Tallgren och Wikström förtydligar att handelsområdet är kommunal mark som inte är fördelad än.

– Det är teknik- och fastighetsnämnden som ansvarar för markanvisningar och ofta aktualiseras de i detaljplaneskedet. Det kan vara värdefullt med en bredare centrumbildning med fler funktioner än en livsmedelsetablering, säger Anders Tallgren.

En detaljplan brukar ta ett år att färdigställa.

– Om det finns en detaljplan klar våren 2024, kanske vi skulle kunna ha byggstart hösten 2024 och öppna hösten 2025 eller något sådant, spekulerar Peter Ekström.

Hur många anställda handlar det om?

– Mellan 80 och 100 tjänster, alla är dock inte på heltid.

Holm Alteblad fortfarande kritisk: ”Det måste bli Sveriges största närbutik”Framtidsplan med ny skola och livsmedelsjätte: ”Intresset är högst levande”City Gross vill etablera sig vid Zakrisdal: ”Ett svek mot kranskommunerna”Planförslag: Handel och idrottsplaner vid Ullebergsleden

Artikeltaggar

ButikerCity GrossCoopDetaljplanerHandelIcaICA ABKarlstadUllebergsledenZakrisdal

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.