Hoppa till huvudinnehållet

Hagfors äldsta förening ger upp – skänker sina tillgångar till barn och unga

Publicerad:
Kommunens bibliotek- och kulturchef Tina Bergenbrink mottar en check på nästan 38 000 kronor av Hagfors manskörs sekreterare Lennarth Larsson. Med på bilden övriga styrelseledamöter i form av Arne Olsson, Karl-Åke Sonesson och Kenny Ludvigsson.
Kommunens bibliotek- och kulturchef Tina Bergenbrink mottar en check på nästan 38 000 kronor av Hagfors manskörs sekreterare Lennarth Larsson. Med på bilden övriga styrelseledamöter i form av Arne Olsson, Karl-Åke Sonesson och Kenny Ludvigsson. Foto: Privat

Den bildades 1903.

Efter några år i dvala kastar Hagfors manskör in handduken – och överlåter föreningens tillgångar till Kulturskolan.

– Vi tror det är ett sätt till att bevara eller utveckla körverksamheterna, säger styrelsesekreteraren Lennarth Larsson.

Överföringen på nära 38 000 kronor genomfördes i samband med en enklare ceremoni på måndagseftermiddagen. Är det därmed Hagfors äldsta förening som efter 120 år avvecklas? Troligen är det så, säger Lennarth Larsson som gjort en del efterforskningar.

– Ursprunget är ju intresset för musiken, säger han och berättar hur han hört om hur man sjöng på sina håll på järnverket och hur det skulle kunna ha varit början på föreningen.

– Stadgarna som antogs 1922 och som jag förfogar över visar att det vid den tiden hade en styrelse som bestod av ordförande KJ Bäcker och Bror Pettersson som vice. Och dirigent var Albert Hagberg.

Varit med i 30 år

Lennarth Larsson har själv varit med i manskören sedan februari 1993 och förklarar att det efter regelbundna framträdanden i samband med inte minst julfiranden, valborgsmässoaftnar och första maj har blivit allt mindre med åren.

Det senaste framträdandet gjordes 2014 och trots försök till både föryngring och rekrytering har styrelse nu i samförstånd bestämt sig för att avveckla föreningen.

– Och då tog vi ett särskilt styrelsebeslut på att vi vill föra över pengarna till Hagfors kommuns kulturskola, och vi vill villkora gåvan så att ändamålet för det ska vara musikalisk utbildning av barn och ungdomar som ska vara främjande och stimulerande för körsång, säger Lennarth Larsson.

Hur känns det här då?

– Det är klart att det känns vemodigt att lägga ned en förening som varit igång så länge, det är påtagligt, tycker jag. Samtidigt vet jag att pengarna kommer i goda händer och det kan bli en bra möjlighet för dem som träder efter det här.

Artikeltaggar

EkonomiHagforsHagfors kommunKörerKörsångLennarth LarssonMusik

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.