Hoppa till huvudinnehållet

Cosmos förskola måste rätta till brister: ”De här sakerna ska fungera”

Publicerad:
Lina Larhult (S) är ordförande i barn och ungdomsnämnden i Karlstads kommun.
Lina Larhult (S) är ordförande i barn och ungdomsnämnden i Karlstads kommun. Foto: HP Skoglund

Flera föräldrar till barn som gått på Cosmos montessoriförskola i Karlstad har larmat om brister i verksamheten som bland annat innefattar en dramatisk och skuldbeläggande kommunikation från ledningens håll.

Nu måste huvudmannen vidta åtgärder för att komma till rätta med bristerna.

Efter att flera vårdnadshavare lämnat klagomål till kommunen beslutade barn- och ungdomsförvaltningen att göra en riktad tillsyn på Cosmos montessoriförskola. Utredningen är nu klar och där konstateras bland annat att vårdnadshavarnas uppgifter varit ”omfattande och kraftfulla”.

Bland annat har vårdnadshavarna beskrivit att förskolans kommunikation upplevts dramatisk, skuldbeläggande och hotfull. Att rektorn gått i försvar och haft ett hotfullt och konfliktsökande beteende. Och att oros- och polisanmälningar upplevts som ett hot eller vapen gentemot vårdnadshavare.

Utredningen konstaterar att även yttrandet från förskolan Cosmos är omfattande och kraftfullt. Huvudmannen har ställt sig frågande till uppgifterna som vårdnadshavarna lämnat till kommunen – man anser det vara påhitt och osanningar – och samtidigt beskrivit tänkbara orsaker till missnöjet.

Kommunens utredning framhåller emellertid att vårdnadshavarnas upplevelser inte kan avfärdas som påhittade och osanna. Man betonar vikten av att huvudmannen för Cosmos förskola ”visar ett ödmjukt intresse av de upplevelser och erfarenheter som dessa vårdnadshavare har och fokuserar på det som förskolan kan främja, förebygga och förbättra.”

Foto: Peter Bäcker

Utredningen bedömer också att det är mycket allvarligt att det har framkommit uppgifter att så många vårdnadshavare har upplevt att förutsättningarna för god samverkan har saknats på Cosmos.

Barn- och ungdomsnämnden hade ärendet uppe på sitt bord under onsdagens sammanträde.

– Det som vi måste tillgodose är att alla barn i Karlstads kommun erbjuds förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg som stimulerar till utveckling och lärande i en trygg och omsorgsfull miljö, oavsett huvudman. Det är det viktigaste, säger nämndens ordförande Lina Larhult (S).

Känns det som att man kan det mot bakgrund av vad som kommit fram?

– Jag tänker att det inte är några konstigheter, de här sakerna ska fungera. Och åtgärderna ska redovisas till oss.

Förvaltningen bedömer ju bland annat att det är "mycket allvarligt" att förutsättningarna för god samverkan har saknats.

– Ja, precis. Och det är ju utifrån det som man gjort en riktad tillsyn. Det som är granskat är de saker som har kritiserats av vårdnadshavarna. Det är ju en avvikelserapportering så det är inget konstigt, egentligen.

Det är ju ganska kraftfull kritik som vårdnadshavarna har haft, håller du inte med om det?

– Jag tänker att det verkligen är viktigt att se att kommunikationen ska skötas så bra som möjligt. Och vi kommer ju att följa upp det. Det är ju några saker som vi kommer kunna titta på vid ett senare sammanträde. Och om vi finner det fullgott kan vi avsluta ärendet.

Det här gäller ju en fristående förskola som Karlstads kommun ger bidrag till för att driva. Mot bakgrund av det som framkommit, tycker du att kommunen med gott samvete kan rekommendera Cosmos förskola till föräldrar som ska välja förskola i Karlstad?

– Jag tänker att det också har gjorts en regelbunden tillsyn på den fristående förskolan, och det har inte framkommit några andra saker som vi har synpunkter på.

Så man kan känna sig trygg som förälder om man vill välja Cosmos förskola till sitt barn?

– Jag har det här ärendet på bordet som bland annat gäller styrningen, ledningen och klagomålshanteringen. Om Cosmos i återrapporten redovisar hur de åtgärdat det vi pekar på lever de upp till alla krav vi har för att bedriva fristående förskola. Vid den regelbundna tillsynen framkom inget att anmärka på.

En förälder som VF pratat med fick tillträdesförbud till förskolan. Rektorn har polisanmält henne och ansökt om kontaktförbud – och orosanmält henne ett tiotal gånger. Ska man behöva räkna med sådana grejer när man sätter sitt barn i en förskola i Karlstads kommun?

– Det finns ju saker som hanteras av andra myndigheter som inte nämnden har på sitt bord.

Så det är ingenting man tar in i beräkningen när man ska ge bidrag till en fristående förskola i kommunen?

– Vi har det här sättet att göra tillsyn och möjligheterna att komma till rätta med sakerna som vi har att ta ställning till.

Huvudmannen för Cosmos montessoriförskola ska senast den 22 maj skriftligen redovisa sina vidtagna åtgärder till nämnden.

Skolchefen på förskolan har i ett mejl till företrädare i kommunen påtalat att underlaget till beslutet som nämnden hade på sitt bord under onsdagen ”innehåller en rad faktafel” och att de ”upplever att utredningen är en ensidig återgivelse av ett fåtal vårdnadshavares upplevda missnöje.”

VF har försökt att nå rektor och skolchef för Cosmos montessoriförskola.

LÄS OCKSÅ:

Konflikter och skuldbeläggande – lämnar förskolan: ”En fruktansvärd period”
Lina Larhult, ordförande i Barn och ungdomsnämnden
Lina Larhult, ordförande i Barn och ungdomsnämnden Foto: HP Skoglund

Artikeltaggar

FörskolorKarlstadKarlstads kommunLina LarhultNämnderSkola och utbildningSocialdemokraterna

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.