Hoppa till huvudinnehållet

Rensa i röran

Publicerad:

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Hur mycket kan en familj samla på sig??? Galet mycket, om du frågar mig!

Den här hösten och vintern har vi lagt mycket energi på att rensa ordentligt i klädförråden, vi har sålt av urväxta kläder (av både barn och vuxna..), gett bort eller gjort trasor... av gamla trasor. Det är en skön känsla när plagg får nytt liv hos någon annan.

Vi har även byggt ett gästrum i vårt ganska stora och varmbonade uthus/förråd. Då behövde vi rensa rejält i förrådet också för att få plats på mindre yta.

Sedan har vi alla brädslattar, metallgrunkor och SKIT ute på gården som man tror att man, likt Skrot-Nisse, kommer skapa skapelser med. Det har ju inte hänt på de snart 18 åren vi bott här! En gång behövde vi en metallstång till ett projekt men alla sedan länge sparade var då såklart för korta … typisk.

Några vändor till tippen väntar alltså i vår. Det vi har slängt ut från förrådet har nämligen frusit fast i backen men lär tina upp i slutet på mars, i bästa fall. Det vankas kallväder igen har jag hört.

Vintern har annars präglats av energi - och matpriserna. Alla stora planer hamnar i limbo när man inte vet om elräkningen blir 20.000 eller 5.000 kr. OM nu det kommer ett bidrag, hur stort är det? De kalla kårarna tinade en smula när solen kom tillbaka i februari och den har verkligen har stekt på våra solpaneler, hurra vilken fin investering vi gjorde förra året! I kallt väder och sol jobbar de som bäst!

Apropå matpriserna höll jag på att sätta i halsen när jag såg att paprikan kostade 100 kr/kg!

Nu blir man ju motiverad på riktigt att odla sin mat. Det blir lönsam affär om man har en liten plätt. Jag ska satsa ordentligt på sallad i olika fasonger denna säsong. Det äter vi varje dag.

Ok, du har redan dödstädat och ditt land får gå i träda detta år?

Lägg dig då i hängmattan och gynna samtidigt den biologiska mångfalden. Vafalls? Folkbildningsprojektet Rikare trädgård har en hel massa tips på hur du kan förbättra din trädgård för insekterna och i vissa fall betyder det att MINSKA sitt trädgårdsarbete. Kör inte bort rishögen till tippen – den är bostad till djur. Sluta klipp en del av gräsmattan som bli äng. Använd inte giftiga bekämpningsmedel osv.

Vi har 2,6 miljoner trädgårdar i Sverige, om alla blir mer medvetna om vikten av våra insekter och agerar (eller bara är lata) har det stor påverkan.

Få många fler tips på www.rikaretradgard.se

Fotograf och trädgårdsdesigner

Linn Malmén

linn@linnmalmen.se

Artikeltaggar

Biologisk mångfaldHus och hemKläderKrönikorSolTrädgårdVäder