Hoppa till huvudinnehållet

Nära testpremiär – här kan du få smörpaketet levererat med drönare

Publicerad:
Nu börjar drönarprojektet i Torsby gå in i skarpt läge, vilket gläder här Torbjörn Persson från Nordvärmlands livs, Thomas Stjerndorff som är vd för flygplatsen, projektledaren Johan Erlandsson och kommunalrådet Peter Jonsson (S).
Nu börjar drönarprojektet i Torsby gå in i skarpt läge, vilket gläder här Torbjörn Persson från Nordvärmlands livs, Thomas Stjerndorff som är vd för flygplatsen, projektledaren Johan Erlandsson och kommunalrådet Peter Jonsson (S). Foto: Daniel Olausson

Finansieringen är klar och projektet går in i nästa fas.

Snart kan leveranser av livsmedel med drönare testas i skarpt läge i Nordvärmland.

– Ett test är det bästa sättet för att se vilka utmaningarna är, säger projektledaren Johan Erlandsson.

Vi har rapporterat om projektet tidigare, om hur den enkät man låtit göra visar på ett intresse hos boende i närheten av de båda deltagande landsbygdsbutikerna Ica i Östmark och Nordvärmlands livs i Ambjörby.

Nu går man in i skarpt läge, vilket innebär att drönartjänsterna ska upphandlas, upplägg ska detaljplaneras och hinner man bara få alla tillstånd på plats är förhoppningen att genomföra en testvecka redan i sommar.

– Tanken är då att vi kör en vecka i Östmark och en i Ambjörby. En på vintern och en på sommaren, och så utvärderar vi efter det, säger projektledaren Johan Erlandsson.

Hur många av hushållen får möjlighet att vara med?

– Det får vi planera för, det beror också på vad drönaråkeriet tycker att de mäktar med, eller om de vågar köra utan att det står en person och väntar på mottagarsidan. Där har de kommit lite olika långt.

Nu ska ett drönaråkeri upphandlas, om det blir den här modellen som Katla aero tillhandahåller återstår att se.
Nu ska ett drönaråkeri upphandlas, om det blir den här modellen som Katla aero tillhandahåller återstår att se. Foto: Katla aero

Den här delen av projektet finansieras till stor del av den europeiska jordbruksfonden, samt Region Värmland och Torsby kommun. Visionen är att på sikt få drönaråkerier att satsa på kommunens landsbygdsbutiker för att på så vis förbättra servicen, samtidigt som man erbjuder snabba och inte minst miljövänliga leveranser till boende på Torsbys glesbygd.

– Utöver de här praktiska testerna ska vi också göra en skrivbordsundersökning av en digital köpprocess. När vi nu testar det här kommer själva köpet gå till på enklast möjliga sätt genom att man ringer in till butiken och swishar pengar. Så fokuserar vi på själva leveransen i den här delen av projektet.

– Men vi gör en undersökning och pratar då med Axfood och Ica om att öppna upp sina onlinetjänster för att integrera det med drönarleveranser. Det är mer eller mindre en förutsättning för att det här ska funka.

LÄS OCKSÅ:

Förstudien klar – går vidare med drönarleveranser: ”Vi har en preliminär plan”Här undersöks intresset för att leverera matvaror – med drönare

Artikeltaggar

AmbjörbyAxfoodButikerDrönareFinansieringFlygplatserHandelIcaÖstmarkRegion VärmlandTeknik och vetenskapTorbjörn PerssonTorsbyTorsby kommun

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.