Domusbranden, ekonomiska kriser och pandemi. Salong Idun i Karlstad har stått pall för många utmaningar under sina hundra år.
– Väldigt många är trogna salongen, säger delägaren Carolina T Backlund.
Iduns lokaler andas modernitet men här och där finns detaljer som vittnar om salongens anrika historia. Som arbetsstationerna med tredelade speglar från 1950-talet. Eller den (förvisso undanstoppade) torkhuven från 1930-talet, som med dagens ögon snarare för tankarna till ett medeltida tortyrredskap.
– Det har verkligen hänt mycket, men det gör det hela tiden. I det här jobbet blir man aldrig fullärd, det är alltid något nytt som kommer. Och det är just det som är så roligt, säger delägaren Inga-Lill Antonsson, som menar att det gäller att ha fingret i luften när man verkar inom skönhetsindustrin.
Men låt oss spola tillbaka bandet. Redan 1917 startade Sigfrid och Julia Plositzky sin rakstuga (herrfrisering) på Kungsgatan i Karlstad. 1923 registrerades företagsnamnet.
Familjeföretaget utökades när sonen Olle Blomqvist som färdigutbildad frisör vid 21 års ålder startade upp en damfrisering på Tingvallagatan. Familjen startade också Karlstads första frisörskola.
– Idun har alltid legat väldigt i framkant. Exempelvis blev Julia Plositzky den första att ta permanenten till stan, så hon kallades ”permanentexpert”, berättar delägaren Irene Forsberg.
Både hon och Inga-Lill Antonsson hann jobba flera år i Olle Blomqvists regi. Antonsson började på Idun redan under praktiktiden på frisörutbildningen i slutet av 1960-talet. Och blev kvar.
– Man hade respekt för honom, samtidigt som han var en väldigt bra chef som alltid ställde upp om någon hamnade i trubbel. Vi var många som jobbade här då, runt 19 stycken, berättar hon och visar upp ett fullsatt fotografi från skarven mellan 1970- och 1980-talet.
Vid pensioneringen 1986 erbjöd Olle Blomqvist sina anställda att bli delägare i salongen.
– Vi var runt åtta stycken som tog över. Det tycker jag var schysst av honom, han gjorde liksom ingen skillnad på någon, säger Irene Forsberg.
– Han var ganska före sin tid i mångt och mycket, nickar Inga-Lill Antonsson som också blev en av dem som tog över som ägare.
Carolina T Backlund, numer även hon delägare, har jobbat på salongen sedan 1997.
– Jag jobbade aldrig med Olle men ibland kom han in och klippte sig och då hände något i rummet. Nästan som att alla ställde sig i givakt, utom jag då, skrattar hon.
Ny adress efter Domusbranden
Vid Domusbranden 1999 rökskadades Iduns lokaler i den intilliggande byggnaden. 2002 flyttade man därför till sin nuvarande plats på Östra Torggatan. Genom åren har man också utökat verksamheten med bland annat hudvård, massage och hårersättningar.
Fördelarna med att vara ett etablerat varumärke är många, menar Inga-Lill Antonsson.
– Det har ju alltid funnits en kundkrets, en som vi har fått med lite på köpet och det är det inte många som har från början.
Frisören Sofia Lindsäth, som är inne på sitt artonde år på salongen, nickar instämmande.
– Tänk vad många ekonomiska svängar som varit genom dessa hundra år och inte minst en pandemi... Att Idun har överlevt tyder väl på att det är ett starkt, tryggt och inarbetat varumärke. Att många har valt att jobba kvar här länge för att man trivs tror jag också är något som kunderna märker.
I vissa fall utgör dessa kunder flera generationer av samma familj.
– Väldigt många är trogna salongen. Det finns till och med fortfarande de som kommer hit och lägger håret eller fönar varje vecka, säger Carolina T Backlund.
Kommer hundraårsjubileet att firas?
– Vi har börjat prata med säljare om att ha någon särskild kväll eller eftermiddag. Hur det ska utformas har vi inte kommit fram till än, men något firande blir det absolut, säger Carolina T Backlund.