Hoppa till huvudinnehållet

Test visar – ohållbart att avveckla flyglinjen: ”Finns inga bra exempel”

Publicerad:
Flygplatschefen Martin Berglund tillsammans med Jeanette Arvidsson och Peter Larsson.
Flygplatschefen Martin Berglund tillsammans med Jeanette Arvidsson och Peter Larsson. Foto: Ulrika Andersson / Torsby kommun

Är det rimligt att ta flygbussen till Karlstad istället för att flyga från Torsby eller Hagfors?

Det tycker inte Peter Larsson, vd för Sveriges regionala flygplatser som testat det föreslagna alternativet.

Testet genomfördes en tidig, tidig morgon med start i bil från Sysslebäck till Karlstad airport.

– När man föreslår att ersätta flygplatserna i Torsby och Hagfors med bussanslutning är jag rädd att man inte tagit hänsyn till hur det ser ut i verkligheten, hur tidigt du faktiskt får gå upp om du befinner dig i exempelvis Sysslebäck, säger han i en intervju på Hagfors kommuns hemsida.

– Det finns inga bra exempel där den här typen av ersättningstrafik verkligen fungerat. Vi gick upp klockan 03.30 och när vi nu satt i bilen på väg mot Hagfors var jag väldigt trött.

SRF är en intresseorganisation vars arbete bland annat går ut på att påverka regeringen och statliga myndigheter till att ge regionala flygplatser förutsättningar för att bevara och utveckla sina verksamheter.

Flyglinjen är sedan tidigare upphandlad och klar för fyra nya år och trafikeras ända fram till och med oktober 2027.
Flyglinjen är sedan tidigare upphandlad och klar för fyra nya år och trafikeras ända fram till och med oktober 2027. Foto: Daniel Olausson

Och under det här testet kunde man alltså slå fast att det är ganska troligt att affärsresandet kommer påverkas negativt om utredarens förslag om att avveckla flyglinjen mellan Torsby, Hagfors och Arlanda går igenom. I så fall först i oktober 2027.

Och det finns det fler som kan vittna om.

– Att vi har en flygplats med snabbt och smidigt linjeflyg mellan Torsby och Arlanda varje dag är ovärderligt för oss, inte minst ur rekryteringssammanhang, säger Jeanette Arvidsson, verksamhetschef medicin på Torsby sjukhus, i ett pressmeddelande från Torsby kommun.

”Som en kalldusch”

Flygets vikt för att bibehålla en levande landsbygd och fortsatta attraktivitet tas upp i de båda pressutskicken. Det är inte första gången som linjeflyget och dess vara är satt under press, däremot är det första gången sedan flyglinjens fina passagerarantal de sista åren före pandemin.

– Förslagen i utredningen kom som en kalldusch, konstaterar Martin Berglund, flygplatschef på den i Torsby.

– Vi har Sveriges näst nyaste flygplats och förslaget att avveckla linjetrafiken är det samma som att stänga flygplatsen, vilket vore en katastrofal kapitalförstöring. Vi börjar att återhämta oss efter pandemin och ser att vi är på väg mot samma passagerarantal som innan.

Utredningen är ute på remiss och eventuella synpunkter ska ha inkommit senast den 23 maj.

LÄS OCKSÅ:

Landsbygdsministern om flyglinjen: ”Jätteviktigt att infrastrukturen funkar”Nästa dråpslag för flyglinjen – antalet platser bantas: ”Det tror vi är rimligt”Företagarens oro: ”Utan flyglinjen blir vi verkligen mitt i ingenstans”Halverat antal passagerare – här är siffrorna som talar mot (?) flyglinjens varaResenärerna ratar flygförslaget: ”Då tar jag tåget och sover på hotell”Får slåss för flyglinjen – igen: ”Känns som en ganska stor uppförsbacke”Förslaget: Avveckla flyglinjen till Arlanda och ersätt med buss

Artikeltaggar

FlygplatserHagforsHagfors kommunKarlstads flygplatsMartin BerglundSamhälleSRFSysslebäckTorsbyTorsby sjukhusTrafikUtredningar

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.