Hoppa till huvudinnehållet

Gammal skola kan ersättas: ”Vi vet att lokalerna inte är i bästa skick”

Publicerad:
Karlstads kommun vill undersöka möjligheten att riva dagens Vallargärdets skola och bygga nytt. Men först måste tjänstemännen rita på vad som är möjligt att göra på platsen.
Karlstads kommun vill undersöka möjligheten att riva dagens Vallargärdets skola och bygga nytt. Men först måste tjänstemännen rita på vad som är möjligt att göra på platsen. Foto: Helena Karlsson

Vallargärdets skola har sett sina bästa dagar.

Nu vill Karlstads kommun pröva om det är möjligt att bygga en ny skola, en ny förskola och en ny sporthall.

Vallargärdets F-6-skola i Ulvsby är en de minsta kommunala skolorna i Karlstad med 150 elever.

– För några år sedan fick förvaltningen i uppdrag att göra en förstudie om hur vi kan få till bra lokaler för skolan, förskolan och även en ny gymnastikhall. Vi vet att lokalerna inte är i bästa skick, säger Monika Bubholz (MP), kommunalråd och ordförande i teknik- och fastighetsförvaltningen.

Förstudien konstaterade att det inte finns ett behov av varken fler förskole- eller skolplatser på kort sikt, det vill säga de närmaste tio åren. Däremot är lokalerna i behov av underhåll betydligt tidigare än så.

Förvaltningens förslag är att till största delen riva befintliga byggnader och ersätta dem med nya skollokaler, en idrottshall och parkering.

– För att det ska vara möjligt behöver vi ändra detaljplanen, säger Monika Bubholz.

En begäran om att tjänstemännen på stadsbyggnadsförvaltningen ska börja rita på en ny plan för området ligger på politikernas bord på onsdagsmötet. I det arbetet ska tjänstemännen också titta på eventuell ytterligare bebyggelse.

I beslutsunderlaget finns två förslag på hur det går att utöka skolområdet med drygt 6 000 kvadratmeter. Vad det skulle kosta blir en senare fråga.

Förvaltningen varnar för att en del av skoltomten kan inskränka på mark som tidigare har sparats som lek- och skolskog.

Artikeltaggar

DetaljplanerFörskolorFörvaltningKarlstadKarlstads kommunMiljöpartietMonika BubholzSkola och utbildningSkolorUlvsbyVallargärdet

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.