Hoppa till huvudinnehållet

Perfekt avslutning för Öberg – och Brorsson med jättefin insats

Publicerad:
Hanna Öberg vann söndagens masstart i Holmenkollen.
Hanna Öberg vann söndagens masstart i Holmenkollen. Foto: Javad Parsa NTB/TT

Det blev en perfekt säsongsavslutning för Hanna Öberg. Den svenska skidskyttestjärnan var överlägsen i söndagens masstart i Holmenkollen.

Mona Brorsson slog till med en tionde plats, vilket är säsongsbästa i världscupen för värmländskan.

– Det var ju den perfekta avslutningen på den här säsongen. Det var grymt kul att få till ett så här bra race efter den här i övrigt ganska dåliga säsongen för mig, säger Brorsson.

Linn Persson: ”Helt makalöst”Brorsson avslutade säsongen snyggt – topp tio i masstarten: ”Jäkligt gôtt”

Till start kom tre svenskor: Hanna Öberg, Anna Magnusson och Mona Brorsson. Egentligen skulle det har varit fem, men med ett par timmar till startskottet tvingades Linn Persson och Elvira Öberg kasta in handduken. För värmländskan Persson handlar det om en skada och Öberg är helt enkelt inte i form.

Ur ett svenskt perspektiv inleddes säsongens sista tävling i "Kollen" på allra bästa sätt. Öberg, Magnusson och Brorsson sköt samtliga fullt i första liggande skyttet. Men i det andra skyttet kom bommen för de två sistnämnda, samtidigt fortsatte Öberg att skjuta fullt och gick ut som trea, tätt bakom fransyskan och segraren i den totala världscupen, Julia Simon.

Sedan växlade Öberg upp. Svenskan, som tog VM-guld på distansen i Oberhof, sköt fullt även i det tredje, stående, skyttet och tog över ledningen. Hon höll sedan undan och säkrade segern, Sveriges elfte den här säsongen.

– Det var väldigt kul att få börja med en nolla. Jag fick en bra resa i dag. Vi hade fina skidor. Det känns nästan som att det var lättare på skjutvallen när det var så mycket dimma, säger Hanna Öberg till SVT.

Norskan Marte Olsbu Røiseland och fransyskan Anaïs Chevalier-Bouchet slutade tvåa respektive trea. Duon meddelade i veckan att de avslutar sina skidskyttekarriärer efter säsongen.

Värmländskan Mona Brorsson kom på tionde plats i masstarten.
Värmländskan Mona Brorsson kom på tionde plats i masstarten. Foto: Vegard Grøtt / BILDBYRÅN

Säsongsbästa av Brorsson – igen

Mona Brorsson, som i går fixade säsongsbästa i världscupen med 14:e plats i sprint, gjorde alltså en ny mycket fin insats i söndagens masstart. Brorsson hade två bom (0+1+0+1) och korsade mållinjen som tia och värmländskan var 1.24 bakom Hanna Öberg.

– Det var ju den perfekta avslutningen på den här säsongen. Det var grymt kul att få till ett så här bra race efter den här i övrigt ganska dåliga säsongen för mig, säger Mona Brorsson, som alltså var 14:e i lördagens sprint och värmländskan gjorde en kanonhelg i Holmenkollen:

– Ja, det var lite synd att vi inte fick åka den där jaktstarten också (inställd), konstaterar Brorsson med ett skratt:

– Men jag hade absolut inte den bästa formen i startfältet. Men jag tror att jag hade ganska mycket kvar rent mentalt och jag tror det gjorde att jag kunde hålla ihop skyttet så pass bra. För det var utmanande här i dag med tjock dimma och svårskjutet.

Anna Magnusson knep niondeplatsen och svenskan var 1.23 efter ettan Öberg. Magnusson sköt tre bom (0+1+1+1).

Artikeltaggar

Anaïs Chevalier-BouchetAnna MagnussonElvira ÖbergHanna ÖbergHolmenkollen National ArenaLinn PerssonMarte Olsbu RøiselandMona BrorssonSkidskytteVärldscupen i skidskytte

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.