Hoppa till huvudinnehållet

Nytt parahandbollslag i Forshaga: ”Känns stort att få spela match”

Publicerad:
I Forshagas parahandbollslag är spelglädjen stor och i april väntar deras första uppvisningsmatch. ”Det har varit lärorikt både för dem och för oss”, säger tränaren Maja Holm. Foto: Tommy Andersson

Forshaga handbollsklubb har startat ett parahandbollslag. Ett av få i Värmland.

– Det roligaste är att se hur spelarnas självförtroende växer, säger tränaren Maja Holm.

Med luften full av förväntan delades lagets efterlängtade matchtröjor ut under söndagens träning i Grossbolshallen i Forshaga.

– Det känns nästan som julafton, säger Maja Holm, som tillsammans med Johanna Wahlund är tränare för laget.

– Både jag och Johanna har jobbat en del med barn och ungdomar med funktionsnedsättning, och vi har märkt att utbudet av sport inte är jättestort. Vi själva spelar ju handboll och vill att alla ska få möjlighet att känna rörelseglädje och samhörigheten som man får i ett lag. Det var egentligen så det började, säger Maja Holm.

När målen är framburna tränas passningar som avslutas med träningsmatch, där var och en deltar efter sina förutsättningar.

– Den yngsta i laget är 6 år och den äldsta är 18. Det funkar verkligen jättebra och blir en väldigt fin stämning. Vi brukar också blanda gående handboll med rullstolshandboll, berättar Maja Holm.

Mercedes Axelsson och Gry Johansson tycker att handboll är superkul.
Mercedes Axelsson och Gry Johansson tycker att handboll är superkul. Foto: Tommy Andersson
”Vi vill att fler ska bli medvetna om att vi finns, och att vi ska bli fler deltagare. Det är väl egentligen vårt mål och att vi ska kunna spela match”, säger Maja Holm som tillsammans med Johanna Wahlund är tränare.
”Vi vill att fler ska bli medvetna om att vi finns, och att vi ska bli fler deltagare. Det är väl egentligen vårt mål och att vi ska kunna spela match”, säger Maja Holm som tillsammans med Johanna Wahlund är tränare. Foto: Tommy Andersson

Sedan starten i oktober är man nu tio i truppen. Två av lagmedlemmarna är Mercedes Axelsson, 9 år, och 18-åriga Gry Johansson.

– Det är jättekul. Jag har nummer fyra på min tröja, både fram och bak, säger Mercedes Axelsson och visar stolt upp sin blå matchtröja.

Gry Johansson har många år hos dansstudion i Karlstad i ryggsäcken. Men efter att hon testade att spela handboll med ett paralag i Göteborg i somras, fick hon upp ögonen för bollsport.

– Att kasta passningar till varandra, det tycker jag är det roligaste.

I april väntar deras första uppvisningsmatch. Något Gry och Mercedes ser fram emot med glädje snarare än nervositet.

– Det känns stort att spela match. Och sedan är det kul att få nya vänner och att vinna, säger Gry Johansson.

Mercedes Axelsson tar emot sin nya matchtröja från tränaren Maja Holm.
Mercedes Axelsson tar emot sin nya matchtröja från tränaren Maja Holm. Foto: Tommy Andersson
”Det är redan väldigt fin laganda”
Maja Holm

Nästa säsong hoppas man att kunna anordna poolspel eller matchtillfällen. Tränarduon hoppas också att intresset för paraverksamhet ska växa hos Värmlands sportklubbar.

– En fotbollsklubb i Karlstad har startat paralag också, det känns bra, tycker vi. Handbollssäsongen är snart slut och om man kan samarbeta lite genom de olika klubbarna och sporterna vore det bra, säger Maja Holm.

– Vi försöker också schemalägga våra träningar så att de inte krockar med andra aktiviteter, tillägger Johanna Wahlund.

Vilken respons har ni fått?

– Vi har fått väldigt positiv respons från både föräldrar och deltagare, men även från föreningen och folk runtomkring. Men det jag tycker är allra roligast är att se hur spelarnas självförtroende växer. Jämfört med första gången, då alla var lite blyga, för det var ju en ny sport och nya människor. Men nu vågar de ta för sig och prata med oss. Det är redan väldigt fin laganda, säger Maja Holm.

Artikeltaggar

ForshagaFunktionsnedsättningHandbollKarlstadNyheterSportTräningVärmlands län

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.