Hoppa till huvudinnehållet

Dubbelt svenskt på pallen gav säsongsrekord – och så gick det för värmländskorna

Publicerad:
Hanna Öberg kom på andra plats i sprinten i Holmenkollen. Arkivbild.
Hanna Öberg kom på andra plats i sprinten i Holmenkollen. Arkivbild. Foto: Anders Wiklund/TT

Det blev dubbelt svenskt på pallen i världscupsprinten i skidskytte i Holmenkollen. Hanna Öberg slutade tvåa och Anna Magnusson säkrade karriärens andra pallplats i och med tredjeplatsen.

Tyskan Denise Herrmann-Wick som i veckan meddelade att hon avslutar karriären efter säsongen vann överlägset i ett lopp där Mona Brorsson kom på 14:e plats och Linn Persson blev 43:a.

Lördagens sprint skulle egentligen ha avgjorts under fredagen. Men tät dimma flyttade fram tävlingen en dag. Ändringen innebar att damernas sista jaktstart ströks från helgens tävlingsprogram.

För Hanna Öberg, som tog VM-silver i distansen för drygt en månad sedan, gick sprinten strålande. Svenskan sköt fullt och gick ut i ledning. Och när hon sedan återigen sköt fullt i andra skyttet var en pallplats säkrad. 27-åringen slutade till slut tvåa, tre sekunder bakom tyskan Denise Herrmann-Wick – som i veckan meddelade att hon avslutar skidskyttekarriären efter säsongen.

– Jag lägger upp loppet på ett bra sätt, för det var inte lätt där ute. Men vi hade fina skidor i dag. Det är inte min snabbaste skjutserie men jag satte allt och det är jag jättenöjd över, säger Hanna Öberg i SVT.

Den svenska succén fortsatte när Anna Magnusson sköt fullt och åkte snabbt. Svenskan säkrade en tredjeplats, 33 sekunder efter segraren. Det var Magnussons andra pallplats i karriären. I december förra året vann hon sprinten i franska Annecy.

De dubbla pallplatserna innebär också nytt svenskt rekord. Förra säsongen blev det totalt 32 pallplatser, världscupen och mästerskap inräknat. Nu är man uppe i 34.

Värmländskan Mona Brorsson gjorde en mycket fin insats när sköt fullt och kom på 14:e plats i lördagssprinten.
Värmländskan Mona Brorsson gjorde en mycket fin insats när sköt fullt och kom på 14:e plats i lördagssprinten. Foto: Vegard Grøtt / BILDBYRÅN

Brorsson imponerade

Värmländskan Mona Brorsson stod för en finfin insats när hon träffade tio av tio skott och slutade på 14:e plats vilket är säsongsbästa i världscupen för värmländskan den här säsongen. Brorsson var 1.03 bakom Herrmann-Wick och hon hade endast cirka 30 sekunder upp till tredjeplatsen.

Linn Persson hade en tyngre dag i Holmenkollen och loppets andra värmländska sköt en bom i liggande och en i stående och blev 43:a, 1.48 ifrån förstaplatsen. Persson berättar för SVT att hon dessutom ramlade i sista backen och vred till en fot.

– Vi har bara lindat upp foten än så länge och inte tittat mer än så på den så vi får se vad det är (förmodligen en stukning) men jag kan ju stå på foten nu utan problem, säger Linn Persson till SVT och fortsätter:

– Men det var inte helt skönt att åka så det var väl tur att det skedde på sista varvet när det inte var så långt kvar.

Linn Persson slutade 43:a i sprinten i Holmenkollen.
Linn Persson slutade 43:a i sprinten i Holmenkollen. Foto: Vegard Grøtt / BILDBYRÅN

Show av Thingnes Bø

I herrarnas jaktstart tidigare under lördagen bjöd Johannes Thingnes Bø på stor show. Norrmannen tog sin 18:e seger i skidskyttevärldscupen den här säsongen. Martin Ponsiluoma hade ett fint utgångsläge inför lördagens jaktstart efter torsdagens andraplats i sprint och svensken startade 24 sekunder bakom ledande Johannes Thingnes Bø.

Men dagens tävling inleddes mardrömslikt för Ponsilouma som sköt tre bom i första liggande skyttet och hamnade långt efter. Svensken kunde därefter resa sig en aning och slutade till slut på en sjundeplats, 1.19 minuter bakom Thingnes Bø.

Brandt blev 55:a

Oskar Brandt startade på plats 57 i jaktstart, 2.39 bakom ettan Thingnes Bø och värmlänningen slutade 55:a. Brandt sköt fyra bom (1+0+2+1) och var 6.02 efter Thingnes Bø som vann med 32,7 sekunder före Quentin Fillon Maillet från Frankrike.

Artikeltaggar

Anna MagnussonHanna ÖbergHolmenkollen National ArenaLinn PerssonMona BrorssonOskar BrandtSkidskytteVärldscupen i skidskytte

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.