Hoppa till huvudinnehållet

Svensk höger mår verkligen inte bra just nu

Publicerad:
Chefsekonomen Fredrik Kopschs extraknäck hos Foodora är skrattretade.
Chefsekonomen Fredrik Kopschs extraknäck hos Foodora är skrattretade. Foto: Henrik Montgomery/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Det började med ett sällsamt giftigt äktenskap mellan förra veckans snökaos i Stockholm och Svenskt Näringslivs propagandaapparat Timbros chefsekonom, Fredrik Kopsch. Ekonomen ville då att Transportarbetarförbundet, som tyckt att man borde pausa utkörningen under kaoset, skulle ta och kamma sig.

”Om man inte tycker om regn och snö kanske man ska välja ett annat jobb än just cykelbud”, skrev han på Twitter. För, det är ”just vid dåligt väder som den här tjänsten blir som mest efterfrågad”. Att anledningen till efterfrågan är att folk inte vill, eller kan, ta sig fram på gatorna var inget att ta hänsyn till.

Här påbörjades en spännande vecka på internet där en mustaschprydd chefsekonom i fluga, med världens sämsta argumentationsförmåga, tog striden för gigekonomi. Och där jag känner mig tvungen att slå i glaset, harkla mig och säga något.

Fredrik Kopsch, en man med en rejäl månadslön från näringslivet, har alltså sökt ett litet extraknäck på Foodora för att påvisa att svensk tjänstesektor mår toppen. Här följer några av mina favoritresonemang från hans vecka.

Den gymnasiefilosofiska ingången:

”Är det här en låg lön? Svaret har till stor del att göra med vilka perspektiv vi har.”

Den dömande elevrådsordföranden som låtsas att diskussionen handlar om något helt annat:

”Det är inte förnedrande eller fult att ägna sig åt service mot ersättning.”

Den tidlösa klassikern där vi låtsas att det inte kostar pengar att leva och jobb bara är ett val:

”De som valt att leverera värderar den ersättning de får högre än den fritid de gör avkall på.”

Samt, Marie Antoinetten:

”Låt mig jämföra med en annan extrem. Vid sidan av att ha sökt jobb på Foodora har jag också, en gång i tiden, sökt och fått jobb som universitetslektor vid Lunds universitet.”

Svensk höger mår verkligen inte bra just nu. Någon skrev häromdagen att känslan efter första halvåret med vår nya regering var att de var som ett fotbollslag som gått upp i Allsvenskan, ett par år för tidigt. Det är inte underligt om deras intellektuella underlag ser ut såhär. Säkert toppen i opposition, urusla om de faktiskt ska förväntas förvalta något på riktigt under en verklig ekonomisk kris. Ett gäng bortskämda barn som aldrig behövde växa upp från sina ungdomsförbunds-resonemang.

Var du bara läs- och skrivkunnig med tokhögersympatier så började tankesmedjorna kasta pengar på dig, som den tidigare konservative halvan av podcasten ”Know Your Enemy” formulerat det. Här har du lön, fin titel, fluga och en tweedkavaj. Grattis. Lek intellektuell.

Vilket kanske förklarar den erbarmliga kvaliteten på det här inlägget.

Kopsch lyckas på egen hand sabla ned sina egna tankar om snö, rusk och dåliga löner. Man bör kunna leverera tre beställningar per timme, får han höra. Då blir lönen 130 kronor. Vilket han tycker låter kanon!

Men hinner du ens en leverans i timmen under Stockholms snökaos utan att behöva ta onödiga risker i trafiken? Osagt.

Kopsch egen lösning på problemen? Dricks! Vilket inte alls bara skulle skapa en än sämre arbetsmiljö för en redan pressad yrkeskår av bud.

Timbros tidigare kulturpolitiska talesperson Lars Anders Johansson twittrar ett ”Äntligen”, när Kopsch lägger ut en bild på sig själv i Foodorauniform efter att han skrivit om cykelbud och snö. Ja, där fick hans kritiker verkligen så de teg.

För Kopsch, en man som tjänar betydligt mer än de flesta av oss, är det såklart ett trivsamt val att leka cykelbud för en dag och därmed göra poänger bara idioter tycker är att äga vänstern.

Från chefsekonomens position är de här jobben valfria, och det är de ju – för honom.

För övrigt

Den mångfaldigt prisade författaren Jamaica Kincaid är en av många som framträder på helgens Littfest i Umeå.
Den mångfaldigt prisade författaren Jamaica Kincaid är en av många som framträder på helgens Littfest i Umeå. Foto: Fredrik Sandberg/TT

För övrigt befinner jag mig just nu i Umeå på litteraturfestival. En av årets verkliga höjdpunkter är just Littfest. I år får jag dock äta upp att jag, i mitt nyhetsbrev råkat kalla författarövernattningen där jag en gång byggde en ölburkspyramid på Klas Östergrens nattduksbord för ”Hotell Idun”. Något sådant hotell finns inte i Umeå.

Artikeltaggar

FoodoraKlas ÖstergrenKrönikorLunds universitetSnöStockholmTimbroTwitterUmeåVal