Hoppa till huvudinnehållet

Forshaga vände derbyt mot Grums – på 20 sekunder: ”För många juniormisstag”

Publicerad:
Forshagas Jakob Ringsby satte 1–1 på Grumsmålvakten Hugo Holmström och FIF vann derbyt i Billerudhallen med 4–1.
Forshagas Jakob Ringsby satte 1–1 på Grumsmålvakten Hugo Holmström och FIF vann derbyt i Billerudhallen med 4–1. Foto: Berka Bergquist

Forshaga vände 0–1 till 2–1 på 20 sekunder och vann till slut med 4–1 borta mot Grums.

– Det var en jämn match. Grums ställde till det för oss en del men till slut fick vi målen, säger Forshagacoachen Per-Erik ”Perra” Johnsson.

Kvalserien västra till hockeyettan bjöd i kväll på värmländskt derby där Grums IK och Forshaga IF möttes i Billerudhallen. Endast kvalserievinnaren spelar nästa säsong i hockeyettan, så det var med andra ord hyperviktiga pinnar som stod på spel.

Hemmalagets Grums gick upp till 1–0 i början på andra genom Albin Ingman inför 222 åskådare, men gästerna vände på bataljen på 20 sekunder. Forshagas Jakob Ringsby kvitterade till 1–1 och Linus Johnsson fyllde på med 2–1 för bortalaget. Med 6.30 kvar av tredje fixade Viktor Owesten 3–1 och Forshaga vann till slut med 4–1 efter en kasse i tom bur.

– Nu står det bra till, konstaterar Forshagatränaren Per-Erik ”Perra” Johnsson och fortsätter:

– Även om det var en jämn match. Grums ställde till det för oss en del men till slut fick vi målen. Det var en ganska stressad tillställning från vår sida. Det är nog något vi behöver förändra tills på söndag (hemma mot Grums). Men de tre poängen är oerhört viktiga i det här läget, absolut.

”Perras” lag vände alltså matchen på 20 sekunder.

– Det var en forechecking-situation där vi vann pucken och kunde spela in framför mål och göra 2-1. Efter det blev det bättre och bättre från oss kan man säga och vi gjorde 4-1 i tom kasse.

”Inte något att fira”

Efter tre av sex omgångar toppar Forshaga tabellen med sju pinnar. Men det är långt kvar, det vet inte minst Per-Erik Johnsson.

– Ja, ja, ja. Det är hälften kvar så det är liksom inte något att fira på något sätt. Det är bara att äta och vila och komma laddad igen till nästa match på söndag.

Grums har noll poäng efter tre matcher och lagets coach Johan Erkgärds ger sin syn på hemmamötet med Forshaga.

– Det var rätt signifikativt, för vi blev hårt straffade för de misstag som vi gjorde. Lagen vi möter behöver inte ens vara bra för att slå oss utan vi bjuder på för mycket grejor. Det är för många juniormisstag som vi blir hårt straffade för. Det är surt, surt som fan, säger Erkgärds, vars lag är i ett minst sagt prekärt tabelläge trots halva serien kvar:

– Men det går inte att lägga sig ner och dö utan det är bara att gå på det igen och det är ny match på söndag. Så länge det finns poäng att spela om så är det bara att gasa.

Forshagacoachen Per-Erik ”Perra” Johnsson.
Forshagacoachen Per-Erik ”Perra” Johnsson. Foto: Berka Bergquist

”Ingen derbykaraktär”

Erkgärds menar att derbytemperaturen var låg i den här fredagstillställningen.

– Jag tycker det var en rätt så snäll match, det var ingen derbykaraktär över huvud taget. Det var en ganska intetsägande match med knappt några känslor alls, konstaterar Johan Erkgärds:

– Det är mycket som står på spel och Forshaga vill inte bli av med sin division 1-plats. Det var lite ”skitnödigt” på vissa håll och kanter och då blir det väl lite avvaktande och trevande spel.

Falu IF är tabelltvåa med sex poäng och Orsa IK trea med fem pinnar. På söndag möts Forshaga och Grums igen klockan 16.00 i Ängevi ishall.

Mål, Grums: Albin Ingman.

Mål, Forshaga: Jakob Ringsby, Linus Johnsson, Viktor Owesten, William Johannesson.

Artikeltaggar

BillerudhallenFalu IFForshaga IF IshockeyGrums IK HockeyHockeyEttan Kvalserie västraIshockeyJakob RingsbyJohan ErkgärdsLinus JohnssonPer-Erik JohnssonWilliam Johannesson

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.