Hoppa till huvudinnehållet

Värmländska derbyt kan avgöra hela kvalserien – då är poängkungen avstängd

Publicerad:
Forshaga har skaffat sig ett bra utgångsläge efter två omgångar, trots förlusten senast.
Forshaga har skaffat sig ett bra utgångsläge efter två omgångar, trots förlusten senast. Foto: Tommy Andersson

Forshaga mot Grums på fredag.

Grums mot Forshaga på söndag.

Det vankas dubbla Värmlandsderbyn där FIF kan skrota Grums chanser till avancemang – och samtidigt sätta sig själva i en guldposition inför avslutningen av kvalserien till Hockeyettan.

Samtidigt som Grums åkte på en storförlust (2–6) hemma mot Falu IF var det ett Forshaga som överraskande nog nollades mot Orsa.

Trots att man vann skotten med hela 42–17 blev det en suddenförlust för Perra Johnssons mannar som nu ställs mot Grums i ett viktigt dubbelmöte med fyra omgångar kvar.

– Vi har fortfarande allt i egna händer och vinner vi bara resten av matcherna löser det sig. Men fokus nu ligger på fredagens match, håller vi oss till vår matchplan är det en match vi ska vinna, säger centerveteranen Kimmy Skogland.

Men derby är alltid derby, det vet 31-åringen om.

– Det kommer bli en kamp om varje millimeter där ute på isen, men det är dessa matcher som är roliga att spela.

Nämn den viktigaste detaljen i detta dubbelmöte?

– Att vi bara spelar vårt spel och försöker hålla oss till matchplanen, då kommer det ordna sig. Vi får inte stressa upp oss. Det är väl lite där vi äldre och rutinerade kommer in i bilden, vi får dra de yngre åt rätt håll och se till att de behåller lugnet.

Kvalserien till Hockeyettan Västra
#LagMålskillnadPoäng
Orsa IK3:1 (+2)5
Forshaga IF3:3 (0)4
Falu IF8:5 (+3)3
Grums IK3:8 (-5)0

Kniven mot strupen

Grumstränaren Johan Erkgärds vet att laget behöver vinna båda matcherna om chansen till avancemang ska leva.

Bruksklubben står än så länge på noll poäng efter två omgångar, fem poäng bakom gruppettan Orsa som i sin tur möter Falu i ett dubbelmöte fredag-söndag.

– Förutsättningarna är glasklara, vi behöver gå rent resten av serien mer eller mindre, konstaterar Erkgärds.

Vad är det som gjort att poängen inte trillat in?

– Två saker: Dels disciplinen som varit alldeles för dålig, vi har dragit på oss för många utvisningar och spenderat för mycket tid i boxplay. Sedan har vi varit för ineffektiva framåt, vi har inte fått till målskyttet som vi önskat.

– Vi är rätt så stabila i fem mot fem, men i torsdags släppte vi in fyra mål i boxplay, varav två i tre mot fem. Då är det svårt att vinna matcher.

Robert Thellberg är avstängd i första mötet med Forshaga.
Robert Thellberg är avstängd i första mötet med Forshaga. Foto: Tommy Andersson

Målkungen avstängd

Det ska tilläggas att det var ett starkt decimerat Grums som kom till spel i onsdags med sex ordinarie spelare på frånvarolistan.

Lägg där till Oskar Skärberg och August Lundqvist som fick lämna matchen skadade – och poängkungen Robert Thellberg som fick matchstraff för charging och är avstängd i första mötet med Forshaga.

– Det är helt sjukt, vi åker på allt på en och samma gång. Vi får se vad vi kan skrapa ihop på fredag, men som tur är får vi tillbaka Gabriel Johansson från avstängning och sedan har vi ett gäng duktiga J20-spelare som kan hoppa in om det skulle behövas.

Tappet av Thellberg, som gjorde 34 poäng under grundserien, blir kännbart för Grums.

– Det är inte bara hans rutin som kommer saknas, utan det är också vår kanske bästa spelare. Det är inget snack om att det är en viktig pjäs som försvinner, men då ges det utrymme för någon annan att ta den platsen.

Artikeltaggar

Forshaga IF IshockeyGrums IK HockeyHockeyettanIshockeyJohan ErkgärdsKimmy Skogland

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.