Hoppa till huvudinnehållet

Studentbostäder hedras med anrikt arkitekturpris: ”Det är ett erkännande”

Publicerad:
Johan Svedlund, vd Lecabgruppen, Lars Brandelius, vd Lecab fastigheter, Dan Anders Persson, Mondo arkitekter, flankerade av prisutdelarna Anders Tallgren (S), Carola Bolmstedt (C) och Henrik Sjöberg.
Johan Svedlund, vd Lecabgruppen, Lars Brandelius, vd Lecab fastigheter, Dan Anders Persson, Mondo arkitekter, flankerade av prisutdelarna Anders Tallgren (S), Carola Bolmstedt (C) och Henrik Sjöberg. Foto: Karlstads kommun

Studentboendet Lecab Plaza tilldelas Karlstads kommuns arkitekturpris 2022.

– Självklart är vi jättestolta. Det är ett erkännande och väldigt roligt, säger Johan Svedlund, vd för Lecabgruppen, om priset som har anor från 1986.

Studentkomplexet, som består av en byggnad på 13 våningar och en på sju våningsplan, är ritat av Mondo arkitekter och ligger vid Universitetstorget på Kronoparken. Studenterna har bara ett längre stenkast till lärosätets huvudingång.

De första av totalt 259 hyresgäster flyttade in i maj 2022.

– Med Lecab Plaza har vi lyft studentbostäder till en annan nivå, säger Johan Svedlund och tänker främst på gemensamhetsanläggningen på 13:e våningen.

Där återfinns förutom en takterrass med milsvid utsikt, en studielounge, två lounger med kompletta kök och ett gym.

Lecab Plaza tilldelades under onsdagens Karlstads kommuns arkitekturpris för 2022.
Lecab Plaza tilldelades under onsdagens Karlstads kommuns arkitekturpris för 2022. Foto: Peter Bäcker

Politikerna Anders Tallgren, (S) och Carola Bolmstedt (C), ordförande respektive andre vice ordförande i stadsbyggnadsnämnden, delade tillsammans med Henrik Sjöberg, kommunens stadsarkitekt, ut priset.

– Vi har fått in många bra förslag så det var hård konkurrens om priset i år. Lecab Plaza är en värdig vinnare som med sina två delar passar väldigt väl in i sin omgivning och bidrar till den moderna stadskänslan. Det är en byggnad som mycket väl uppfyller kriterierna för priset, säger Anders Tallgren i ett pressmeddelande.

Vad är ni själva mest nöjda med?

– Att huset fungerar som det är tänkt. Det är ändå en utmaning med 259 studenter. Vi vill att alla hyresgäster ska vara nöjda, svarar Johan Svedlund.

Stadsbyggnadsnämnden gjorde även ett hedersomnämnande. Det gick till Sundsta-Älvkullegymnasiet för årets till- och ombyggnad. Där var kommunen byggherre och för gestaltningen svarade Sweco Architects.

FAKTA

Karlstads kommuns arkitekturpris 2022 går till Lecab Plaza med följande motivering:

”Det nyuppförda bostadskvarteret med 250-tal bostäder och verksamheter intill Karlstads universitet har med hjälp av höga materialkvaliteter och levande bottenvåning berikat stadsmiljön som omger universitetsområdet i Karlstad. På en tomt som under lång tid utgjort ett tomrum i gatumiljön har projektet på ett skickligt sätt fyllt platsen med behövliga bostäder och funktioner.”

Artikeltaggar

Anders TallgrenBostad och byggenBostäderGymHenrik SjöbergJohan SvedlundKarlstadKarlstads kommunKronoparkenLecabSkola och utbildningStudenterSundsta-Älvkullegymnasiet

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.