Hoppa till huvudinnehållet

Nu får anrika Karlstadskvarteret sin fasta scen: ”Varit välbesökta evenemang”

Publicerad:
Teknik- och fastighetsnämndens ordförande Monika Bubholz (MP) och kultur- och fritidsnämndens ordförande Robert Halvarsson (MP) visar hur den nya scenen i kvarteret Almen ska se ut.
Teknik- och fastighetsnämndens ordförande Monika Bubholz (MP) och kultur- och fritidsnämndens ordförande Robert Halvarsson (MP) visar hur den nya scenen i kvarteret Almen ska se ut. Foto: Peter Bäcker

Somrarna innan pandemin gjorde artister som Carola och Jakob Hellman välbesökta konserter i kvarteret Almen i Karlstad. Nu byggs en permanent scen på samma plats för framtida evenemang.

– Vi ser med förväntan fram emot vilka nya spelningar och föreställningar som kommer att genomföras i Almen, säger kultur- och fritidsnämndens ordförande Robert Halvarsson (MP).

Den nya scenen ska stå i klar i juli i år, och på onsdagen inleddes bygget med en traditionell spadtagsceremoni.

– Förhoppningen är att den nya scenen ska höja kvaliteten och bättre passa in i kvarteret Almens speciella miljö. Och självklart att den ska locka fler till det här fina gamla området – både artister, föreningar och besökare, säger teknik- och fastighetsnämndens ordförande Monika Bubholz (MP) i ett pressmeddelande från kommunen.

Rödmålad träbyggnad

För att bättre smälta in i området ska den nya scenen vara en rödmålad träbyggnad "med viss stålkonstruktion". I första hand ska kommunens olika kulturföreningar ha tillgång till scenen, men även det professionella kulturlivet ska kunna hyra in sig.

– Vi ser framför oss att detta blir ett uppskattat tillskott för föreningslivet. Det har varit välbesökta evenemang när det erbjudits kulturupplevelser i kvarteret, så vi ser med förväntan fram emot vilka nya spelningar och föreställningar som kommer att genomföras i Almen när den nya scenen är på plats, säger kultur- och fritidsnämndens ordförande Robert Halvarsson (MP) i pressmeddelandet.

Så här såg det ut när Jakob Hellman spelade i Almen sommaren 2019. Den nya scenen ska stå där den tidigare stod.
Så här såg det ut när Jakob Hellman spelade i Almen sommaren 2019. Den nya scenen ska stå där den tidigare stod. Foto: Tommy Andersson

Markfynd kan försena

Det var somrarna 2017 till 2019 som evenemangen avlöste varandra i kvarteret Almen. Vid sidan av konserterna som anordnades lockade Värmlandsteatern en stor publik med föreställningen "Söderkåkar". Under de åren var det Visklubben Hallen som stod för den tillfälliga scenen.

Även om den nya scenen står klar i sommar, är det inte säkert att det blir några evenemang direkt. Detta eftersom scenen byggs på mark som legat orörd under mycket lång tid och därför kan innehålla arkeologiska fynd. Kultur- och fritidsförvaltningen har därför valt att avvakta med sommarens program.

– Vi ser fram emot att kunna öppna upp bokningen och kommer att göra det så snart vi har en klar bild av när scenen är klar. Men först ska vi inviga scenen med något trevligt uppträdande, vad det blir är inte bestämt än, säger Birgitta Collvin, kultursamordnare på kultur- och fritidsförvaltningen.

Recension: Starka rollprestationer i gripande ”Sista dansen” på TempelriddarenEfter cancerbeskedet – Karin, 69, gör debut som skådespelare: ”Det var dags”

Artikeltaggar

Carola HäggkvistEvenemangFöreställningarJakob HellmanKarlstadKulturMiljöpartietMonika BubholzNöje/KulturRobert HalvarssonSöderkåkarTeknikVärmlandsteaternVisklubben Hallen

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.