Hoppa till huvudinnehållet

Kallar till stormöte – oro för vårdcentralens vara: ”Behöver inte vara rädd”

Publicerad:
Reporter Daniel Olausson
Daniel Olausson
daniel.olausson@vf.se
Vårdcentralen i Ekshärad har engagerat ortsborna under flera tillfällen förut, som här 2009 när man gick man ur huse för att demonstrera mot ett avvecklingsförslag.
Vårdcentralen i Ekshärad har engagerat ortsborna under flera tillfällen förut, som här 2009 när man gick man ur huse för att demonstrera mot ett avvecklingsförslag. Foto: Peter Bäcker

Det finns en utbredd oro för vårdcentralens vara i Ekshärad.

Åtminstone enligt Gunnar Hjerdt, som kallar till stormöte i byn på torsdagskvällen.

– De håller på att dra ned, och det gör de hela tiden, hävdar han.

Det går inte längre att bara droppa in för att provtas på vårdcentralen, även i sommar stänger vårdcentralen under tio veckor under semesterperioden och det är rent generellt krångligt att söka vård, inte minst för dem som saknar bank-ID.

Inga i sig större förändringar var för sig, kan tyckas, men för Gunnar Hjerdt ändå indikationer på något större.

– Jag reagerar väldigt starkt eftersom jag också har varit i den här svängen under många år och varit beroende av att ha en läkare som känner igen mig när jag kommer, säger han.

Stormöte på hembygdsgården

Under torsdagskvällen anordnas ett stormöte på hembygdsgården med ett flertal inbjudna deltagare som lokala politiker och organisationer till regionråd och företagare.

Syftet är att bringa klarhet i vad som händer med vårdcentralen i synnerhet och med välfärden i allmänhet i Ekshärad.

– Om man bara kan slå igen vårdcentralen i tio veckor utan att någon protesterar eller reagerar, då är det ju inga problem att slå igen. Då ger det ena det andra, då försvinner snart både tandvården och apoteket också, säger Gunnar Hjerdt.

Åsa Johansson (S) deltar på kvällens möte tillsammans med bland andra Erik Evestam (C), samt lokalpolitikerna Jens Fischer (OR) och Boo Westlund (OR).
Åsa Johansson (S) deltar på kvällens möte tillsammans med bland andra Erik Evestam (C), samt lokalpolitikerna Jens Fischer (OR) och Boo Westlund (OR). Foto: Tommy Pedersen

Riktigt så drastiskt behöver det inte vara, säger regionrådet Åsa Johansson (S). Hon närvarar också på kvällens möte och kommer med lugnande besked.

– Förändringen om att man måste beställa tid på labbet har vi gjort inom hela labbverksamheten, det är inte enbart i Ekshärad. Och det är för att kunna använda resurserna på ett mer optimalt sätt, säger hon och påtalar att man sommarstänger i Ekshärad för att få verksamheterna i Hagfors kommun att fungera när personalen ska ha semester.

– I övrigt vill ju vi i det nya politiska styret satsa på vårdcentralerna, det sade vi i hela valrörelsen och hade med det i den första budgeten och vi kommer fortsätta med det. Så man behöver inte vara rädd för något nedläggningshot i Ekshärad, för det finns inget. Och det kommer vi berätta för dem idag också.

Artikeltaggar

Boo WestlundEkshäradErik EvestamHagfors kommunJens FischerOberoende realisterVård och omsorgVårdcentralerÅsa Johansson

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.