Hoppa till huvudinnehållet

Blödningar i underlivet avfärdades som infektion – var cancer

Publicerad:
Region Värmland lex Maria-anmäler sig själva till Ivo.
Region Värmland lex Maria-anmäler sig själva till Ivo. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Region Värmland gör en lex Maria-anmälan till Ivo, Inspektionen för vård och omsorg, efter att en patient med cancer inte fick rätt vård från början.

Enligt anmälan tog en patient kontakt med vården efter att under en tid ha haft problem med blödningar från underlivet. Undersökningar gjordes men orsaken bedömdes vara infektion. För det ska patienten ha fått antiseptiskt läkemedel.

Någon vecka efter besöket sökte patienten vård på nytt för att besvären inte hade försvunnit av läkemedlet, varpå en oprioriterad remiss skickades till kvinnosjukvården. Kvinnosjukvården bestämde sig snabbt för att utreda patienten för cancer. Provtagning gjordes och cancer konstaterades. Patienten har nu opererats.

Artikeltaggar

CancerInspektionerIvoOmsorgRegion VärmlandVårdVård och omsorg

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.