Hoppa till huvudinnehållet

Zao redo för nyöppning: ”Ska känna att man tar en tripp till Tokyo”

Publicerad:
Reporter Annica Buvik
Annica Buvik
annica.buvik@vf.se
Lap Bui, ägare av den populära streetfood-restaurangen Zao street kitchen, ser fram emot att välkomna gästerna åter. Nu öppnar restaurangen igen i nya lokaler på Drottninggatan i Karlstad.
Lap Bui, ägare av den populära streetfood-restaurangen Zao street kitchen, ser fram emot att välkomna gästerna åter. Nu öppnar restaurangen igen i nya lokaler på Drottninggatan i Karlstad. Foto: HP Skoglund

Nu öppnar den populära streetfood-restaurangen Zao street kitchen igen.

– Jag är taggad, säger ägaren Lap Bui.

Med knappt en vecka kvar lägger Lap Bui den sista touchen på lokalen.

– Jag vill att gästerna ska känna att man tar en tripp till Tokyo, säger Lap, när han visar upp den nya lokalen.

Här äter du under neonskyltar och körsbärsträd. De stora fönstren mot gatan, med partier som går att öppna, ska ge känslan av att man sitter utomhus.

– Jag har gjort allt i minsta detalj så att det ska vara så autentiskt som möjligt.

”Ett hål i väggen”

Det har varit fullspäckade månader då han gjort det mesta själv. Här har Lap varit från morgon till kväll, berättar han, där han nu klättrat upp och står på en hög stege och hänger upp de sista körsbärsblommorna i taket. Här hänger också flera asiatiska lanternor. Liksom de stora oljemålningarna är de köpta i hemlandet Vietnam.

– Jag älskar dem. Jag köpte för få.

Han visar också upp en bild bakom kassadisken.

– Jag har tagit den själv. Den blev jättebra.

Inspirationen till de små röda lanternorna fick han på ett café i Saigon.
Inspirationen till de små röda lanternorna fick han på ett café i Saigon. Foto: HP Skoglund

Bilden är omgjord och ser ut som en oljemålning. Den är tagen på en typisk restaurang i Saigon, som är som ett hål i väggen.

Även i Karlstad finns nu ett hål i väggen, mot Drottninggatan.

– Man ska kunna stå där och scanna av en QR-kod och sedan beställa från en meny så serveras maten från luckan, eller om man kommer in. Den idén fick jag under pandemin.

Stekplattor

Efter att ha fått lägga ner verksamheten han tidigare hade i 15-huset, var det inte helt givet att Lap skulle satsa vidare i Karlstad. Han berättar att han under en period kände sig nere, men att hans fru övertalade honom att stanna. Förutom det inarbetade Zao-konceptet, satsar han även på flera nya.

Bilden bakom kassan har han tagit själv. Den är tagen på en typisk restaurang i Saigon, som är som ett hål i väggen – och där gästerna sitter på pallar utanför på gatan.
Bilden bakom kassan har han tagit själv. Den är tagen på en typisk restaurang i Saigon, som är som ett hål i väggen – och där gästerna sitter på pallar utanför på gatan. Foto: HP Skoglund

Vid flera av borden och vid fem platser vid baren finns små stekplattor, där gästerna själva ska kunna steka sitt kött under kvällstid.

– Det här är något som inte finns i närområdet. Det finns i Göteborg och Stockholm så jag tänkte vara först med det här. Det kallas Shabu grill.

– Vid baren är det som stekplattor som jag sett i Japan. Det var en restaurang som bara serverade kött. Då beställer man det kött man vill ha vid disken, och så steker man det själv. Jag tror på det konceptet, det här är väldigt populärt i Asien.

Den nya luckan, mot Drottninggatan, tror han också kommer att bli populär för den nya dryck som ska börja serveras – Bubbelte. Den har sitt ursprung från Taiwan och är en söt dryck där basen är tapiokapärlor och te, och som blivit mycket populär världen över.

Nyöppning

Från början var tanken att restaurangen skulle öppna igen i november, men då många varit inblandade i ombyggnationen av lokalen har det dragit ut på tiden. Men nu är det hög tid att återigen välkomna gästerna tillbaka.

I den nya restaurangen finns, som tidigare, 100 sittplatser. Stolarna har återanvänts från den tidigare restaurangen medan borden är nya. Till vänster på väggen sitter den längsta av oljemålningarna från Taiwan. Den är tio meter bred.
I den nya restaurangen finns, som tidigare, 100 sittplatser. Stolarna har återanvänts från den tidigare restaurangen medan borden är nya. Till vänster på väggen sitter den längsta av oljemålningarna från Taiwan. Den är tio meter bred. Foto: HP Skoglund

Under onsdagskvällen ska alla plastskynken äntligen tas bort från fönstren så att städningen kan påbörjas. Nästa fredag, den 24 mars, öppnar restaurangen igen.

Med uppsträckta armar berättar Lap skrattande hur folk stuckit upp mobiltelefonerna ovanför plastskynkena för att ta bilder in i lokalen.

– De som inte känner till oss är väldigt nyfikna, och de som känner till Zao säger ”äntligen, när öppnar ni?”. Det gör att man brinner för det här.

Nyöppnandet sker tillsammans med två bröder från Örebro, Am Jaisamran och Em Jaisamran – som har gått in som kompanjoner. Med nya krafter ska nu restaurangen ha öppet även under kvällstid, och här kommer det även att kunna serveras alkohol då restaurangen fått serveringstillstånd.

– Tanken är att de ska driva det här, jag startar upp och åker hit då och då och kikar till, säger Lap, och fyller på:

– Det känns bra nu inför öppningen. Jag är taggad!

Genom en lucka till restaurangen ska du dessutom kunna beställa hämtmat.
Genom en lucka till restaurangen ska du dessutom kunna beställa hämtmat. Foto: HP Skoglund

LÄS OCKSÅ:

Läs också

Artikeltaggar

BarerDrottninggatanKarlstadMat och dryckRestauranger

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.