Hoppa till huvudinnehållet

Silje Holös bygger upp damlaget – så ska Färjestad bli ännu bättre

Publicerad:
Silje Holös fick blicka tillbaka mot en säsong som började lovande, men som än en gång slutade i tårar.
Silje Holös fick blicka tillbaka mot en säsong som började lovande, men som än en gång slutade i tårar. Foto: Tommy Andersson

Ett bättre lag än någonsin och förutsättningar man inte varit i närheten av innan.

Men trots det åkte Färjestad ut redan i första playoffrundan till SDHL – och för nionde året på raken upprepade sig historien.

I en stor VF-intervju berättar tränaren Silje Holös om vad som gick snett när allt skulle avgöras, nya satsningen och europeiska storstjärnan man vill locka till Karlstad.

Det har gått cirka två veckor efter att säsongen hastigt och på ett tufft sätt avslutats. Färjestad var 20 sekunder från att ta den andra playoffmatchen mot Skellefteå AIK till förlängning, men en markeringsmiss i egen zon blev ödesdigert för värmländskorna som för nionde säsongen i rad missar chansen att avancera till SDHL.

Silje Holös har samlat sina tankar, slickat såren och trots att det fortfarande är jobbigt att prata om den där lördagseftermiddagen i Löfbergs Arena kan hon ändå på något sätt summera säsongen som blev en stor missräkning.

– Det var lite otippat att möta Skellefteå redan i playoff ett, jag tror varken vi eller dem var beredda på det. Första matchen där uppe tycker jag att de får en jäkla fart i sitt spel och har övertaget. Efter det gjorde vi några förändringar efter returen, de förändringarna funkade jäkligt bra.

– I andra matchen vann vi skotten ganska stort, förde spelet och hade en del powerplay. Men att pucken inte sitter beror på att vi inte var tillräckligt heta i avsluten. Laget i sig trodde jag stenhårt på, hade vi slagit Skellefteå är jag är säker på att vi hade gått upp i SDHL. Men det är små marginaler, suckar Holös.

För att summera hela säsongen: Det är ineffektiviteten som fäller er?

– Yes. Vi skapar väldigt mycket men gör för lite mål, det speglar hela allsvenskan. Det kan vara en konsekvens om att vi förra året var lite sämre defensivt och därför la mycket krut på backsidan och en målvakt i år.

– Vad gäller anfallssidan pratade vi under den sista tiden om att gå in mycket på mål, vara beredda på styrningar och returer. Jag tycker vi förbättrade det, men själva skotten är en individuell grej som spelarna själva behöver jobba på och det har de fått möjlighet till, inte minst under sommarfysen där de hade ett krav på att skjuta ett visst antal skott.

– Men det är klart att vi hade hoppats på att få in en till spetsforward som kunde göra skillnad mitt i allt detta.

”Det var en chansning”

Färjestads sista värvning blev Maria Lindh som anslöt till klubben inför sista grundseriematchen – efter fem års uppehåll.

– Hon är kanske bättre än våra så kallade ”breddspelare”, men hade behövt mer tid på sig för att komma upp i nivå. Det blev inte som vi ville, det fanns otroligt få spelare att kolla på där ute efter jul och detta var såklart en chansning.

Den målskytten och spetsspelaren hade ni behövt värva innan säsongen började?

– Med facit i hand så ja... Det är tydligen väldigt svårt att få in spetsspelare mitt under en säsong, skrattar Holös.

Silje Holös
Silje Holös Foto: Tommy Andersson

Om vi tar ett lag som Frölunda, vad har de gjort rätt som lyckats redan under sitt första år?

– Jag tycker inte vi ska gå efter samma modell som dem helt och hållet. De gjorde en ettårssatsning där de la massa pengar och krut på en förstafemma, det är väldigt dyra spelare som de plockat in. Det är inte lätt att få in Michelle Karvinen i ett lag, det krävs mycket resurser. De valde en helt annan strategi än vad vi gjorde. Vi fokuserade mer på att bygga ett lag som ska vara bra snarare än en femma. Men tydligen var Frölundas strategi det bästa för dem.

– Men vi har byggt upp något väldigt bra över tid. Vi har ett flicklag på gång och hela hockeyalliansen byggs upp successivt. Våran grundplan var att göra den här satsningen på ett till tre år.

Vad krävs för att ta steget upp, ni har trots allt försökt nio gånger?

– Det är en bra fråga...

– Jag tycker vi fick väldigt mycket ”lag” utav vår spelarbudget och ska vi ta ytterligare kliv tror jag vi behöver ta in ytterligare spets för att känna att vi har detta på en stabil nivå. Men också att vi steppar upp i fyskrav, träna på ett annat sätt än vad vi gjort innan. Sedan hade jag önskat att vi varit fler runt laget där man kan fördela uppgifterna så spelarna blir mer sedda och får feedback lite oftare.

Ny sportchef

VF-sporten kan nu också avslöja att det kommer ske förändringar i Färjestads organisation på damsidan.

Silje Holös kommer inte längre ha dubbla uppdrag som både huvudtränare och sportchef, i stället kommer fokus endast ligga på att träna laget. Samtidigt ska en ny, renodlad sportchef, vara på väg in.

Holös om varför hon släpper rollen som sportchef:

– Det är något som växt fram under en längre tid, det blev för mycket bollar i luften samtidigt för min del. Jag kände att jag inte kan vara en tillräckligt bra tränare om jag inte bara får fokusera på den biten. Det blir också speciellt att sitta i samtal med spelare som jag ska välja att ta in eller inte, sedan ska jag coacha dem till att bli bättre.

– Det är en lösning som funkat bra i damhockeyn generellt, men för min del har det varit för mycket att göra på för lite tid. Vi kommer gynnas av att det nu kommer in en annan sportchef.

Julia Pettersson och Silje Holös får fortsätta samarbeta även nästa säsong.
Julia Pettersson och Silje Holös får fortsätta samarbeta även nästa säsong. Foto: Johan Ekberg

De har kontrakt

När den nya sportchefen inleder sitt arbete med kommande säsong är det främst en trupp som ska spikas.

Lagkaptenen Julia Pettersson, samt norska juniorerna Kaja Ekle, Gina Kristiansen, Fam Pettersen och Ildri Vetti Skarpmoen sitter på ett kontrakt över nästa säsong.

Maria Lindh har meddelat att hon lämnar FBK och Karlstad för att flytta hem till Skåne igen. Dessutom väljer backen Jennifer Axelsson att lägga skridskorna på hyllan.

– Vi har haft mycket positiva samtal med flera spelare och hoppas att vi kan presentera flera bra förlängningar inom den närmsta tiden. Känslan är att många vill stanna och ge detta ett nytt försök, för detta är en speciell grupp som har föreningen i ryggen.

Mrazova aktuell igen?

Tjeckiska storstjärnan Katerina Mrazova var en av spelarna som Färjestad förde en tät dialog med inför säsongen.

Men forwarden valde till slut spel i USA och Connecticut Whale där hon gjort 17 poäng på 19 matcher.

– Det var inte helt otänkbart att hon skulle komma hit. Men det är klart att spela i USA och med de lönerna som är där ger en helt annan vardag.

Kommer ni göra ett nytt försök att värva henne?

– Vi får se, vi borde ställa fråga i alla fall, ler Holös och fortsätter:

– Vi vet att hon trivs i Sverige, hon känner några i vårt lag sedan tidigare och det blir ju även närmare hem för henne. Det finns säkert saker som lockar i Färjestad.

Har ni redan nu en tydlig bild över hur många nyförvärv ni vill ha in till näsa säsong?

– Det har vi faktiskt. Sedan beror det mycket på vilka vi får in tidigt och vilka som blir kvar, om vi kommer behöva en större bredd eller gå väldigt mycket på spets.

Miljonfrågan: Vad talar för att Färjestad BK spelar i SDHL säsongen 2024/2025?

– Även om vi åkte ut tidigt i år hade vi ett bättre lag än någonsin och en helt annan grund att bygga på. Vi vet vad som krävs och kommer ha ett ännu bättre lag och bredare organisation nästa säsong. Nu kör vi, säger jag bara.

Artikeltaggar

Färjestad BKFärjestad BK DamIshockeyJulia PetterssonSilje Holös

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.