Hoppa till huvudinnehållet

Slopar badhusplaner – bygger skola och idrottshall istället

Publicerad:
Malin Hagström (S) och Linda Larsson (S) ser hur många knutar kan lösas när Karlstad satsar på ett nytt badhus i Vålberg. Grums kan nu bygga både en ny skola och en ny idrottshall.
Malin Hagström (S) och Linda Larsson (S) ser hur många knutar kan lösas när Karlstad satsar på ett nytt badhus i Vålberg. Grums kan nu bygga både en ny skola och en ny idrottshall. Foto: Morgan Schmidt

Grums badhus är slitet och lever på lånad tid. Planen har varit att bygga ett nytt badhus, men i och med att Karlstads kommun ska bygga ett nytt badhus i Vålberg så öppnas nya möjligheter upp.

– Tack vare det kan vi göra en spännande dubbelsatsning, säger Malin Hagström (S), kommunalråd i Grums.

När det gäller badhusfrågan så hänger kommunerna i Karlstadsregionen i mångt och mycket ihop. Hammarö och Grums har gamla och slitna badhus som inte klarar att ta hand om simundervisningen för skolbarn och även i Karlstad är kapaciteten i nuläget pressad.

Men när den styrande majoriteten i Karlstad nu har satt ned foten när det gäller att bygga ett nytt badhus i Vålberg så löses många knutar upp.

– När vi har varit tydliga med att det ska vara ett badhus i Vålberg så ändras planeringsförutsättningarna för våra grannkommuner, säger Linda Larsson (S), kommunalråd i Karlstad.

Cirka 250 miljoner

Det beskedet gör att Grums kommun nu helt slopar sina planer på att bygga ett nytt badhus, eftersom simundervisningsbehovet kan lösas genom att skolbarnen kan bussas till Vålberg istället.

– Vi har undersökt förutsättningarna och för våra ytterområden så skiljer det cirka fem minuter i restid, så det blir ingen stor försämring, säger Malin Hagström.

Badhuset i Grums är slitet och lever på lånad tid. Nu har kommunen beslutat sig för att inte bygga nytt.
Badhuset i Grums är slitet och lever på lånad tid. Nu har kommunen beslutat sig för att inte bygga nytt. Foto: Peter Bäcker

De pengar som Grums kommun hade räknat med att man skulle behöva lägga på ett nytt badhus – cirka 250 miljoner kronor – vill Socialdemokraterna i Grums nu istället lägga på andra behov som finns i kommunen.

Bland annat en helt ny mellan- och högstadieskola.

– Jättestenskolan är väldigt sliten, den är inte bygd utifrån ett tillgänglighetsperspektiv och den passar inte för dagens pedagogik, så att bygga en ny skola kommer att innebära ett väldigt lyft för Grums, säger Malin Hagström.

Ny sporthall

Var den nya skolan ska ligga är inte klart och det är inte heller bestämt vad som ska hända med den gamla skolan, utan det får enligt Malin Hagström utredningar visa. När i tid den ny skolan kan byggas är inte heller klart, men Malin Hagström tror inte att det blir under den innevarande mandatperioden.

Något som däremot troligen kan sättas igång redan under den här mandatperioden är den andra satsningen i Grums som möjliggörs genom de sparade badhuspengarna: en ny idrottshall.

– Tanken är att det ska vara en sporthall eller ett allaktivitetshus. Dels för våra lagidrotter, inte minst innebandy, men vi vill också att hallen ska kunna fungera som en samlingspunkt för många föreningar och som den samlingsplats som badhuset är i dag, säger Malin Hagström.

Snabb process

Det gamla badhuset i Grums kommer att få finnas kvar tills dess att Karlstads kommun har ett nytt badhus på plats i Vålberg, men sen kommer det enligt planen att läggas ned.

När det nya badhuset i Vålberg kan stå klart återstår att se.

– Vi har nu dels en diskussion om vad som ska finnas i badhuset och dels ska vi landa i vart det ska ligga. Ska det ligga i befintligt läge eller ska det ligga någon annanstans, det får vi se, säger Linda Larsson.

Förhoppningen är i alla fall att processen ska kunna gå förhållandevis snabbt.

– Förhoppningsvis ska vi kunna få med det här redan i vårbudgeten, men det kanske är lite väl optimistiskt. Men tanken är i alla fall att spaden ska vara i marken under den här mandatperioden, säger Linda Larsson, som ser en dubbel vinst med satsningen på ett badhus i Vålberg.

–Det är både en tydlig och viktig satsning på våra ytterområden i Karlstad och en viktig signal till våra vänner i våra grannkommuner att vi nu säkrar simkapaciteten för hela Karlstadsregionen.

Innebär satsningen på badhuset i Vålberg att det inte blir någon utbyggnad av badhuset på Sundsta?

– Vi tror att det kanske kommer att behöva göras en satsning där också, men då sker det efter att vi har gjort vår satsning i Vålberg.

Grönröd budget presenterad: ”Det ska fortsatt finnas ett badhus i Vålberg”Tjänstemännen: ”Avveckla och riv badhuset – och satsa på ett nytt”Inga nya pengar till ett badhus – hoppas på samarbete med andra kommuner

Artikeltaggar

BadanläggningarGrumsGrums kommunIdrottshallJättestenskolanKarlstadKarlstads kommunLinda LarssonMalin HagströmSkola och utbildningSkolorSportVålberg

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.