Hoppa till huvudinnehållet

Landsbygdsministern om flyglinjen: ”Jätteviktigt att infrastrukturen funkar”

Publicerad:
Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) besökte branschorganisationen Nifas endagskonferens om framtidens värmländska måltid på måndagen.
Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) besökte branschorganisationen Nifas endagskonferens om framtidens värmländska måltid på måndagen. Foto: Daniel Olausson

Flyglinjen mellan Arlanda och norra Värmland riskerar att läggas ned.

Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) kan inte uttala sig i sakfrågan, men betonar vikten av bra kommunikationer.

– Det är jätteviktigt för landsbygden, säger han.

Det är inte på hans skrivbord som den omskrivna utredningen primärt har hamnat, klargör Peter Kullgren. Han sitter visserligen i samma departement som infrastrukturminister Andreas Carlsson (KD), men hanterar inte just den här frågan.

– Men vi har i regeringen till exempel minskat anslagen så att vi inte gör de här svindyra höghastighetstågen mellan storstäderna för att kapa några minuter, utan vi vill fokusera infrastrukturen på andra sätt, säger han.

Det handlar bland annat om satsningar på godstrafik och bättre vägar, båda viktiga även på den värmländska landsbygden, precis som frågan om flyglinjens vara också är och har varit genom åren.

– Det är jätteviktigt för landsbygden att infrastrukturen funkar, det är oerhört mycket värden som transporteras på vägarna också. Jag tänker på skogen, jordbruket men också persontransporter som är helt avgörande och det är därför vi också gjort den här omläggningen där vi vill satsa mer på befintlig infrastruktur före dyra satsningar på tåg.

Flyglinjen mellan Torsby, Hagfors och Arlanda är, som bekant, föreslagen av den statliga utredaren att läggas ned.
Flyglinjen mellan Torsby, Hagfors och Arlanda är, som bekant, föreslagen av den statliga utredaren att läggas ned. Foto: Daniel Olausson

Den Karlstadsboende ministern besökte branschorganisationen Nifas sammanslutning på Selma spa i Sunne på måndagen där frågan om hur den värmländska livsmedelsförsörjningen ska säkras stod i fokus.

Peter Kullgren förklarar att regeringen håller på att uppdatera den fem år gamla livsmedelsstrategin, och att den här typen av träffar blir viktiga för att samla på sig inspel och uppgifter i det arbetet.

– Efter Rysslands invasion av Ukraina insåg vi att vi är ganska sårbara, det behövs inte mycket till störning för att vi ska få ganska stora problem. Där behöver vi se till att stärka hela livsmedelskedjan på alla sätt vi kan, inte minst då primärproducenterna och bönderna, säger han.

Vilket slags fortsatt stöd kan ni ge dem?

– Vi får se hur utvecklingen går. Just nu har vi ändå balanserat den hyfsat bra om man ser på det stora hela, men det gäller att verkligen följa utvecklingen så att vi kan upprätthålla en livsmedelsproduktion hela vägen, säger han och nämner bland annat hur regeringen sänkt skatten på drivmedel.

– Men vad som behövs framåt får vi se, det beror på vilket läge vi hamnar i, helt enkelt.

LÄS OCKSÅ:

Förslaget: Avveckla flyglinjen till Arlanda och ersätt med bussFår slåss för flyglinjen – igen: ”Känns som en ganska stor uppförsbacke”Resenärerna ratar flygförslaget: ”Då tar jag tåget och sover på hotell”Halverat antal passagerare – här är siffrorna som talar mot (?) flyglinjens varaFöretagarens oro: ”Utan flyglinjen blir vi verkligen mitt i ingenstans”Nästa dråpslag för flyglinjen – antalet platser bantas: ”Det tror vi är rimligt”

Artikeltaggar

DrivmedelHagforsInfrastrukturKristdemokraternaLandsbygdNifaPeter KullgrenSamhälleSkatterSunneTorsbyTrafik

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.