Hoppa till huvudinnehållet

Konsumenter väljer bort ekologiskt – men ingen kris för värmländska Torfolk

Publicerad:
Reporter Stefan Mitander
Stefan Mitander
stefan.mitander@vf.se
Olle Göransson, vd på Torfolk gård.
Olle Göransson, vd på Torfolk gård. Foto: Daniel Olausson

Matpriserna rusar, och det finns tecken på att fler konsumenter väljer bort ekologiskt i handeln för att hålla nere prislappen. På Torfolk gård har man dock inte märkt något större försäljningstapp, och vd Olle Göransson tror till och med att de högre matpriserna i förlängningen kan öka intresset för ekologiska varor.

– Jag tror folk blir medvetna om att maten har ett värde, säger han.

När matkassen blir allt dyrare gör konsumenterna vad de kan för att försöket hålla nere kostnaden. Ett sätt att spara några kronor kan vara att välja bort ekologiska produkter, som i regel ligger något högre i pris. Under 2022 sjönk försäljningen av ekologiska matvaror med 0,7 procent enligt Svensk dagligvaruhandel, och sedan dess har matpriserna ökat ytterligare.

På Torfolk gård, pionjärer inom ekologisk odling, har man dock inte känt av något större försäljningstapp.

– Det gick ner lite under andra halvan av 2022, men hittills i år har vi sålt mer än normalt. Det utmålas i media som att läget är nattsvart, men så är det inte, säger Olle Göransson.

Kostnaderna för att producera livsmedel har gått upp, inte minst för el och drivmedel, vilket har lett till att Torfolk, precis som de flesta andra, har behövt höja sina priser. När Olle Göransson hittade en av deras produkter i mathandeln efter att de höjt priset med 1,50 kronor hajade han dock till.

– Butiken hade höjt med sex kronor. Det tycker jag var lite konstigt. Men det är det enda exemplet jag har sett på att handeln höjt mer än oss, det kan ha varit ett misstag, säger han.

Konsumenter väljer i viss mån bort ekologiskt i handeln, eftersom maten har stigit så i pris.
Konsumenter väljer i viss mån bort ekologiskt i handeln, eftersom maten har stigit så i pris. Foto: Anna Nordström

Olle Göransson menar att problemet egentligen inte är att maten är dyr, historiskt sett lägger vi en liten del av vår inkomst på livsmedel.

– I början på 60-talet la men 35-40 procent av sin inkomst på mat, idag är den siffran 14-15 procent. Nu är vi tillbaka på 2010 års nivå. Andelen vi lägger på mat har sjunkit och sjunkit och sjunkit, men nu gått upp något igen.

Istället för att de höga priserna tycker Olle Göransson att man borde titta på hur den ekonomiska fördelningen ser ut i samhället.

– Det är ett större problem att de ekonomiska klyftorna gör att en del inte har råd med mat. En riksdagsledamot har råd med livsmedel, men andra grupper i samhället med en disponibel inkomst på 15-20 000 kronor kan få problem. Folk har halkat efter när klyftorna ökar.

I förlängningen kan kanske kostnadshöjningarna öka intresset för ekologiska producerade livsmedel, tror Olle Göransson.

– Det kan skapa en medvetenhet om matens värde, och det tror jag på sikt kan var positivt för den ekologiska produktionen.

Olle Göransson pekar också på att det i många fall numera faktiskt är mindre skillnad i pris på ekologiskt och konventionellt producerade livsmedel.

– När det gäller smör till exempel, där har den konventionellt producerade gått upp 75 procent, medan ekologiskt smör gått upp 60 procent. Det beror bland annat på att man inte använder importerad konstgödsel inom ekologisk produktion, och slipper den ökade kostnaden. Och eko-gårdar brukar vara måna om att ha foder på gården eller i närområdet och inte behöva importera det heller.

Artikeltaggar

EkologisktKonsumentLivsmedelMat och dryckMiljöOlle GöranssonTorfolk gård

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.