Hoppa till huvudinnehållet

Frustration när nya omklädningsrum skjuts fram: ”Akut – har bara ett”

Publicerad:
Omklädningsrummen på Mariebergs IP är fuktskadade och i dag har klubben bara ett  att använda. Samtidigt flyttas kommunens investering framåt flera år.
Omklädningsrummen på Mariebergs IP är fuktskadade och i dag har klubben bara ett att använda. Samtidigt flyttas kommunens investering framåt flera år. Foto: HP Skoglund

Karlstads kommun satsar stort på södra Karlstad och en helt ny stadsdel i Jakobsberg ska växa fram.

Samtidigt förfaller den enda idrottsplatsen i området och hos Sommarro IF är frustrationen stor när investeringar skjuts upp.

– Vi känner att det inte finns några garantier för att det ens ska bli av, säger Laila Gibson.

Kommande säsong blir den tredje i följd där Sommarro IF bara har ett omklädningsrum att nyttja för hela föreningen. Ett löfte från kommunen om en investering på sex miljoner kronor kom i juni 2022 där omklädningsrummen skulle rustas upp mellan 2023 och 2025.

Ett efterlängtat och viktigt besked för klubben.

Men bara bara några månader senare, när budgeten omprövades i samband med det politiska maktskiftet i Karlstad, fick ordföranden Laila Gibson veta att upprustningen dröjer och påbörjas tidigast 2025.

– Vi upplever situationen som akut för vi har bara ett omklädningsrum. De andra är redan utrivna på grund av en vattenskada som skedde i januari 2021. Vi har haft en tillfällig lösning med Mariebergshallen, men där spelas också volleyboll och innebandy. Exempelvis får domare byta om på en handikapptoalett – det är inte en hållbar lösning, säger hon.

”Finns inga garantier”

Byggnaden är från 60-talet men har under årens lopp ”lappat och lagats”, berättar Laila Gibson.

– Jag har haft kontakt med kommunen varje månad för att vi gärna ville vara en del av processen och tycka till. Då fick vi som svar att det inte fanns någon projektledare – och nyligen att det inte blir något. Vi upplevde att det var ett löfte som vi blev snuvade på.

Beskedet att investeringen skjuts på framtiden var extra tungt då klubben har medvind och får fler barn- och ungdomar som vill spela fotboll i klubben.

– Vi känner att det inte finns några garantier för att det ens ska bli av. Det är svårt för mig som ordförande att motivera ideella krafter att fortsätta engagera sig. Vi är en av få idrottsplatser i området, med alla bostäder som planeras i närheten vore det en viktig satsning.

”Känns fjuttigt”

I dag har klubben ett A-lag, juniorlag, P10, P13 samt flickor och pojkar födda mellan 2015 och 2017 i verksamheten.

– Vår ambition är att vara en tillgänglig förening, vi har ingen elitverksamhet utan vi vill att så många som möjligt ska komma till oss. Och fortsätta röra på sig även i äldre tonåren.

Ytterligare en förhoppning från klubben är att få till en konstgräsplan. Intill gräsplanen finns i dag baracker med förskoleverksamhet som inom kort försvinner.

Men där planeras ytterligare tennisbanor.

– Det känns fjuttigt att be om saker när mycket annat händer i omvärlden som behöver prioriteras. Men barnen som växer upp i södra Karlstad behöver tillgång till rörelse. En konstgräsyta hade också kunnat vara ett ställe för spontanidrott där barn- och ungdomar kan vara på fritiden, säger Laila Gibson.

Har behövt prioritera

Robert Halvarsson (MP) är ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Han berättar att den framflyttade investeringen är en av flera åtgärder kommunen behövt vidtagit kopplat till det ekonomiska läget. Där prioriteringar har behövts att göras.

– Beslutet fattades i kommunfullmäktige men kommunen har en stor utmaning i det investeringstryck som finns och då sköts detta fram – tillsammans med flera andra investeringar, säger han.

Där den tillfälliga förskolan nu finns föreslås det bli nya tennisbanor.
Där den tillfälliga förskolan nu finns föreslås det bli nya tennisbanor. Foto: HP Skoglund

Behöver inte området en inbjudande idrottsplats?

– Jo, absolut. Målet måste vara att stärka idrotten på Mariebergs IP, där kommer vi också boka in ett möte med bland andra Sommarro IF för att fortsätta dialogen, även kring andra frågor. Satsningen på tennisplanerna är också en del i satsningen som görs på området i stort, där idrotten kommer att ha en viktig plats.

Investeringen flyttas till 2025, men Halvarsson medger att det kan dröja ännu länge tills dess att omklädningsrummen är färdigställda.

– Byggnationen kan ta olika lång tid, det ska genomföras en projektering med start 2025. Så visst, det kan dröja lite till innan det är färdigt, säger han.

Artikeltaggar

IdrottJakobsbergKarlstads kommunLaila GibsonMariebergs IPRobert HalvarssonSommarro IFSport

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.