Hoppa till huvudinnehållet

Nu startar kvaldramat för Forshaga och Grums: ”Kommer skrämma de andra lagen”

Publicerad:
William Johannesson har en stark tro på att Forshaga behåller sin plats i Hockeyettan.
William Johannesson har en stark tro på att Forshaga behåller sin plats i Hockeyettan. Foto: Tommy Andersson

Grums jagar en återkomst.

Forshaga vill behålla sin plats.

Två Värmlandslag finns med i kvalserien till Hockeyettan – där endast ett lag får en plats till Sveriges tredje högsta serie nästa säsong.

Så länge stängs Grumsspelaren av efter kvalderbyt

Falu IF, Orsa IK, Forshaga IF och Grums IK.

Där har ni de fyra lagen som gör upp om en plats till Hockeyettan nästa säsong via ett dubbelmöte där alla möter alla.

På söndag inleds första omgången där Grums gästar Orsa och Forshaga åker till Falun.

– Vi har haft en jäkla fart på träningarna, det känns som att vi är redo och detta blir ju även lite av en nystart, säger Forshagaforwarden William Johannesson som kan se fram emot ett dubbelmöte med sin förra klubb Grums.

Det första Värmlandsderbyt spelas den 17 mars, följt av ett returmöte två dagar senare.

– Det blir så klart väldigt speciellt. Jag känner fortfarande de flesta spelarna i laget och har spelat med en hel del också. Men samtidigt blir det bara skoj med derby igen, jag hoppas på en publikfest.

”Hantera pressen”

Att Forshaga har pressen på sig i kvalserien, det råder det inga tvivel om.

Och kommer man som det högst rankade laget in i ett kval, ja då kan det mentala spelet bli än viktigare.

– Mycket handlar om att lära sig hantera pressen på ett bra sätt. Vi behöver fokusera på att göra det som vi är bra på, vi vet att vi är ett bra lag även fast säsongen varit upp och ner. Emellanåt har vi gjort väldigt bra prestationer, det är dags att ta fram dem nu igen.

Hur mycket betyder Perra Johnssons intåg i det här skedet?

– Jättemycket, det är bästa möjliga personlighet som vi får in. Han har varit med i några kval sedan tidigare och lyckats få en grupp att släppa på axlarna och spela ut. Han har varit tydlig sedan han kom in med att vi ska försöka ha kul trots allvaret.

Vad talar för att ni löser detta?

– Min förhoppning är att vi kommer äga mycket puck och ju längre matcherna går kan vi skapa mycket målchanser och sedan nypa dit den. Jag tror att våran fart i spelet kommer skrämma division 2-lagen.

Robert Thellberg om Grums chanser att ta klivet till Hockeyettan.
Robert Thellberg om Grums chanser att ta klivet till Hockeyettan. Foto: Tommy Andersson

Grums optimistiska

Grumsforwarden Robert Thellberg har ett förflutet som spelare i såväl Hockeyettan som i ett av kvalmotstånden i Forshaga.

Han var med även i fjol när Grums föll i play off mot Falu IF.

– Säsongen började inte så bra för oss, men efter tränarbytet har vi kommit ihop oss som grupp. Det är laget före jaget och speciellt de fyra sista matcherna, då har vi enbart spelat för laget, säger han.

Förra säsongen bildade Thellberg en poängstark duo med Tobias Boström. Och till slut landade han in på 60 poäng i år stannade han på 34 poäng i grundserien.

– Vi är ett bredare lag i år, alla har klivit fram i de viktiga matcherna och vi har inte bara en kedja som kan producera. Det tycker jag är den största skillnaden mot förra säsongen.

Thellberg spelade senast i Forshaga säsongen 19/20 – sedan dess har omsättningen varit stor och kvar finns bara Kimmy Skogland som gjort comeback.

– Jag har inte sett något av lagen den här säsongen. Falu mötte vi i play off förra året och de har ju några spelare kvar i laget sedan dess.

Hur är skillnaden mellan division 2 och Hockeyettan?

– Det är en stor skillnad, men jag känner att vi har en sådan bredd i laget att vi kan göra en bra match mot alla lag. Sen är Forshaga helt klart favoriter, säger han.

Så spelar Värmlandslagen i kvalserien

Forshaga:

12/3: Falu (b)

15/3: Orsa (h)

17/3: Grums (b)

19/3: Grums (h)

22/3: Orsa (b)

24/3: Falu (h)

Grums:

12/3: Orsa (b)

15/3: Falu (h)

17/3: Forshaga (h)

19/3: Forshaga (b)

22/3: Falu (b)

24/3: Orsa (h)

Artikeltaggar

Forshaga IF IshockeyGrums IK HockeyHockeyettanHockeytvåanIshockey

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.