Hoppa till huvudinnehållet

Nu börjar upprustningen av 4H-gården: ”Äntligen”

Publicerad:
Ann-Louise Sandström Axelsson, tv. och Sofia Mjöberg hjälpte till att röja på 4H-gården under lördagen.
Ann-Louise Sandström Axelsson, tv. och Sofia Mjöberg hjälpte till att röja på 4H-gården under lördagen. Foto: Tommy Andersson

Nu har upprustningen av Karlstads 4H-gård påbörjats.

Under lördagen samlades medlemmar med familjer för att städa och slänga inför ombyggnationen – som de väntat på i tio år.

– Det har varit på tapeten länge så det är kul att det äntligen blir av, säger Sofia Mjöberg, som precis tagit över som ny ordförande för Karlstad 4H.

I strålande solsken och med djuren på första parkett påbörjades arbetet med att röja inför ombyggnationen av stadsbondgården på Gräsdalen vid lunchtid på lördagen. Drygt femton personer hade samlats för att hjälpa till att flytta brädhögar, slänga skräp, packa i kartonger och röja i ridhuset för att göra plats åt de saker som behöver förvaras under ombyggnationen.

– Det är det ideella engagemanget vi överlever mycket på, utan medlemmarna så vore vi inte så mycket, säger Ann-Louise Sandström Axelsson, som är ordförande för ridklubben.

Många djur flyttar

Vid hagen, där det nya tältstallet ska stå, står en grävskopa som hjälper till med markberedningen. Hönan Britta kommer förbi och inspekterar så att allt går rätt till.

– Hon är oftast den som går runt på området, säger gårdsföreståndaren Maud Jakobsen.

Julia Moström, som är sekreterare i ungdomssektionen, tycker det är roligt att kommunen satsar på 4H-gården.
Julia Moström, som är sekreterare i ungdomssektionen, tycker det är roligt att kommunen satsar på 4H-gården. Foto: Tommy Andersson

På gården finns i dag 15 ridskolehästar, två minigrisar, höns, får, kaniner, katter och ankor. Under ombyggnation kommer många av djuren att behöva flytta ut. Redan till veckan flyttar kaninerna, berättar Maud.

Kvar på gården kommer det bara att vara hästar och katter.

– All verksamhet med våra gårdsdjur kommer att ta uppehåll. De flyttar vi från gården under tiden. Verksamheten med hästarna kommer vi att kunna bedriva. Ridskolan drar igång på kvällarna och då har bygget stängt för dagen. Men vi kommer att få tänka om och tänka nytt under tiden. Vi vet inte riktigt hur än, säger Maud.

Stina Kangasvien, som är ordförande för ungdomssektionen, och Julia visar att minigrisarna Ida och Alfons kan sitta och snurra.
Stina Kangasvien, som är ordförande för ungdomssektionen, och Julia visar att minigrisarna Ida och Alfons kan sitta och snurra. Foto: Tommy Andersson

Och Sofia inflikar.

– Nej, vi får spåna på det. Det blir första arbetsuppgiften för den nya styrelsen.

Det var i onsdags, den 8 mars, som en ny styrelse valdes. Den nya ordföranden ser fram emot att följa upprustningen av gården.

– Jättespännande. Det blir verkligen en nystart för gården, så det ska bli jättekul att få vara med på den här resan, säger Sofia.

Populärt besöksmål

Julia Moström, som är sekreterare för ungdomssektionen, kommer ut från stallet med hönan Snövit på armen.

– Hon är väldigt kelig och sällskapssjuk. En rolig höna.

Vad tycker du om att det ska rustas upp här?

– Det känns väldigt roligt att kommunen satsar på det. Det är välbehövligt. Det ska bli kul att både vi ungdomar och personal kommer att få det bättre – men även att djuren ska få det bättre så klart.

Gamla kaninburar bars bort.
Gamla kaninburar bars bort. Foto: Tommy Andersson

20 miljoner har Karlstads kommun avsatt för att rusta upp stadsbondgården, vilket VF redan berättat om. Bland annat ska en kafeteria byggas. De små djuren ska få som små hus som de har på Mariebergsskogen. Hästarna ska få nya boxar och hagar då de gamla inte längre är godkända. Det ska även tillgänglighetsanpassas så att det blir lättare att se djuren för de som sitter i rullstol och i barnvagn.

Under rundvandringen berättar Sofia och Ann-Louise att det är många som kommer hit och besöker gården. På vardagarna är här många föräldralediga och förskoleklasser medan det på helgen är ett populärt utflyktsmål för familjen.

Folke Kindwall, 4, besökte minigrisarna flera gånger under besöket.
Folke Kindwall, 4, besökte minigrisarna flera gånger under besöket. Foto: Tommy Andersson

Vid ett av bänkborden i solen sitter Stina Sjödahl med barnbarnet Folke Kindwall, 4, och fikar. De är flitiga besökare, och Folke har redan klappat både minigrisarna och kaninerna.

Vad tycker ni om 4H-gården?

– Bra, säger Folke.

– Jag tycker väldigt mycket om det här. Jag var mycket på 4H-gården med mina barn. Att gå till 4H-gården är alltid trevligt när man har en ledig lördag och så tar man med sig lite fika och så, säger Stina.

Vad tycker du om att de ska göra om?

– Det tycker jag är positivt.

Går allt som det ska är planen att det ska göras en slutbesiktning den elfte december, och då hoppas man även kunna fira att Karlstad 4H fyller 50.

– Ja, men då får vi komma hit på invigning, säger Stina till Folke – som nickar på huvudet och ler.

”Att gå till 4H-gården är alltid trevligt när man har en ledig lördag och så tar man med sig lite fika och så”, säger Stina Sjödahl som är här med barnbarnet Folke Kindwall.
”Att gå till 4H-gården är alltid trevligt när man har en ledig lördag och så tar man med sig lite fika och så”, säger Stina Sjödahl som är här med barnbarnet Folke Kindwall. Foto: Tommy Andersson

Artikeltaggar

4H-gårdenBarnDjurDjur och naturGräsdalenKarlstadKarlstads kommun

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.