Hoppa till huvudinnehållet

Toivonen talar ut om karriären: ”Pressen att sköta sig 24/7 – det tär på en”

Publicerad:
Reporter Simon Hennix
Simon Hennix
simon.hennix@vf.se
Ola Toivonen hälsar på Degerfors lagledare ”Stisse” Ekman under en träning för drygt två veckor sedan.
Ola Toivonen hälsar på Degerfors lagledare ”Stisse” Ekman under en träning för drygt två veckor sedan. Foto: HP Skoglund

För drygt fyra månader sedan avslutades fotbollskarriären mot moderklubben Degerfors.

Det var därefter en tid av ovisshet innan han återvände till Malmö FF.

– Gamla fotbollsspelare sa till mig: ta din tid, reflektera vad du vill göra, lyssna på folk, res och ta dig tid för familjen, berättar Ola Toivonen för Sportbladet.

I slutet av februari var det officiellt att Ola Toivonen återvänder till Malmö FF.

Han gör det i en roll som assisterande sportchef, kombinerat med anfallstränare där fokus kommer att ligga på individuell utveckling för herrlaget.

Men ännu har han inte uttals sig om nya rollen – förrän nu.

– Första prioriteringen är såklart att vara tillgänglig för Henrik (Rydström) när han vill att jag ska vara med på träningarna. Men en prioritering är också att inte missa något viktigt när Daniel gör något. Men det har gått bra hittills, säger Ola Toivonen till Sportbladet.

Det har som sagt varit tyst runt värmlänningen. Och det började redan i november efter att sista matchen i karriären var över.

– Gamla fotbollsspelare sa till mig: ta din tid, reflektera vad du vill göra, lyssna på folk, res och ta dig tid för familjen.

En konstant press

Ola Toivonen lyssnade på råden. Under hans drygt fyra månader långa semester reste han till Maldiverna med familjen. Därefter återförenades han med gamla vänner och tidigare klubb, PSV Eindhoven, i Nederländerna.

Men det har även tillbringats tid på hemmaplan i Degerfors där Toivonen besökte träningen för drygt två veckor sedan.

Om 36-åringen saknar att vara fotbollsspelare?

Inte direkt.

– Nej, men gemenskapen kan jag sakna. Jag såg videos på när de gick ut och tränade i början på försäsongen. Då kände jag verkligen inget sug. Jag satt gött i soffan, skrattar Toivonen till Sportbladet.

Att jobba i press är en fotbollsspelare vardag på nivån Ola Toivonen tillhört under stora delar av sin karriär.

– Det tär på en.

– Du vet du att du kanske kan ta ett glas vin eller en hamburgare (efter match). Men nästa dag måste du vara på’t igen. Den pressen från sig själv att sköta sig 24/7, säger han som nu efter karriären tillåtit sig avnjuta både en och två hamburgare och glas vin.

Artikeltaggar

AllsvenskanDegerfors IF HerrFotbollMalmö FFOla Toivonen

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.