Hoppa till huvudinnehållet

"Idrott var min sysselsättning som liten – jag tränade två gånger per dag”

Publicerad:
Frida Swahn gick från innebandy, fotboll och hockey samtidigt – till att nu satsa helhjärtat på innebandyn.
Frida Swahn gick från innebandy, fotboll och hockey samtidigt – till att nu satsa helhjärtat på innebandyn. Foto: Lisa Olaison

Alla barn har inte samma förutsättningar att utöva idrott.

Men för Frida Swahn var det innebandy, fotboll och hockey som gällde – samtidigt.

– Jag har haft en bra barndom – turen och förmån att få idrotta, säger 24-åringen.

2015 var året som Frida Swahn tog klivet upp i SSL. Hon är i dag inne på sin åttonde raka säsong med Karlstad IBF i högsta serien.

Men tittar vi tillbaka i tiden då innebandyn inte tog lika stor plats i vardagen, fanns det även hockey och fotboll på agendan.

– Jag höll igång i stort sett varje dag, ofta hade jag till och med två träningar per dag. Idrott var min sysselsättning helt enkelt, innebandy, fotboll och hockey, säger Swahn och fortsätter:

– Hockeyn slutade jag med tidigast, men fotboll och innebandy kombinerades fram till att jag fick chansen i SSL (2015). Sedan hade jag inte tiden som behövdes att lägga på fotbollen.

”Nyttigt för dynamiken”

Fotbollslaget hon representerade sedan barnsben var Qbik. Då –precis som nu – var det en forward god för mål, som hatade att förlora.

Och när det kom till Klassfotboll fick killarna passa sig för underskattning.

– Frågar du mig höll jag jämn nivå med grabbarna. Qbik:s F99 var väldigt duktiga, när det kom till Klassfotboll var det alltid spelare därifrån att hålla koll på.

Hur minns du tillbaka?

– Starkaste minnet är nog att min klass vann ett år och spelade slutspel ett flertalet gånger. Jag hade en väldigt rolig klass, vi var många vinnarskallar som idrottade. Det var en kul mix med både tjejer och killar, och att få göra något annat med klassen än sitta vid skolbänken var också nyttigt för dynamiken.

För 16 år sedan stod Frida Swahn som segrare av Klassfotbollen.
För 16 år sedan stod Frida Swahn som segrare av Klassfotbollen.

Frida Swahn är en rutinerad räv när det kommer till Klassfotboll. Från start till mål deltog hon i samtliga turneringar för Hultsbergsskolan.

24-åringen tittar tillbaka på sin barndom för goda minnen skull.

– Jag har haft en bra barndom – turen och förmån att få idrotta. Hela släkten har funnits för att skjutsa mig till träning och match. Skolan gick dessutom bra, så jag ser tillbaka på min barndom som bara positiv, säger KIBF-forwarden.

Idrottsfamilj

Sportintresset?

Det kom naturligt för systrarna Frida och Nellys Swahn.

– Pappa har spelat fotboll men framför allt innebandy länge. Mamma var duktig i simning.

En förutsättning för att ha en framgångsrik och rolig Klassfotboll är bra ledare. Frida Swahns klass leddes mestadels av hennes pappa, Tony Swahn.

– Han såg till att alla fick spela lika mycket, oavsett om man vann eller inte fick alla vara med. Det är precis så det ska vara, det är inte SM vi höll på med.

Vad är ditt budskap till årets Klassfotbollsrepresentanter?

– Först och främst att ha roligt, det är inte på liv och död. Dessutom ska alla som vill och kan, få vara med och spela. Att ta sig vidare till slutspel är en jätterolig känsla, men det är inte primärt, säger Frida Swahn.

Artikeltaggar

FotbollFrida SwahnHultsbergsskolanKlassfotboll

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.