Hoppa till huvudinnehållet

Kvinna fick vårdas akut – efter att vården tagit bort hennes insulin

Publicerad:
Genrebild.
Genrebild. Foto: Stina Stjernkvist/TT

En vårdcentral i Värmland lex Maria-anmäls efter att en läkare felaktigt plockat bort en äldre kvinnas insulin.

I slutet av november förra året sökte en äldre kvinna vård för svullna ben vid sin vårdcentral. På vårdcentralen togs prover och man misstänkte läkemedelspåverkan.

Kvinnan skickas hem men återkommer till samma läkare fem dagar senare. Då ändras hennes medicin och insulinbehandlingen pausas, vilket ska följas upp en månad senare. I anmälan framkommer att det inte finns någon motivering till justeringarna i kvinnans journal.

I december tvingas kvinnan besöka akuten efter att ha upplevt trötthet, förvirring och kräkningar. Hennes blodsocker kontrolleras och visar ett värde på 38,9 millimol.

Enligt 1177 ligger blodsockret innan måltid på 4,0 till 6,0 millimol, hos en frisk person.

Kvinnans tillstånd gjorde att hon fick läggas in för vård och behandling.

Inspektionen för vård och omsorg, IVO, har mottagit en lex Maria-anmälan från Region Värmland. I anmälan framkommer att en felaktig diagnos, vård och behandling har medfört allvarlig vårdskada.

Artikeltaggar

InspektionerIvoOmsorgRegion VärmlandStockholmVårdVård och omsorgVårdskadaVärmlands län

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.