Hoppa till huvudinnehållet

Beslutat: Konst för 40 miljoner ska pryda nya sjukhuset

Publicerad:
Så är det tänkt att mottagningshuset, som byggs med en trästomme, ska se ut. Foto: ILLUSTRATION: WHITE ARKITEKTER

Konst för 40 miljoner, 38 miljoner eller 14 miljoner?

Det var förslagen som ställdes mot varandra när regionfullmäktige klubbade bygget av den första etappen av nya Centralsjukhuset.

En majoritet röstade för 40 miljoner.

Förberedelserna för bygget av nya Centralsjukhuset pågår. Byggkostnaden för den första etappen beräknas till 5,2 miljarder kronor. Politikerna i fullmäktige var helt överens om att anslå summan för etappen som inleds i år och färdigställs 2033.

Då ska ett mottagningshus på sex våningar (byggstart 2024), ett högteknologiskt akuthus med helikopterplatta på taket och ambulansgarage (byggstart 2026), ett parkeringshus (byggstart 2027) och en teknikförsörjningscentral (byggstart 2027) stå klara.

– Det är en stor dag för regionen och för länet. Nu är beslutet taget och det känns väldigt bra. Nu bygger vi framtidens vård för hela Värmland, säger Åsa Johansson (S), regionstyrelsens ordförande i ett pressmeddelande.

Beslutspunkten för nybyggets konstnärliga gestaltning vållade desto mer debatt på onsdagens sammanträde. Regionstyrelsens förslag (där S, C och V har majoritet) var 40 miljoner kronor av den totala investeringen.

Värmlands borgerliga allians (M, KD och L) plus Sjukvårdspartiet hänvisade till tjänstemannauträkningen på 24 miljoner för den fasta gestaltningen plus 14 miljoner för löst hängande konst. Totalt 38 miljoner.

Sverigedemokraterna yrkade på tio miljoner för den fasta gestaltningen och fyra miljoner för löst hängande konst. Partiets förslag kom till korta i den första voteringen.

I den andra omröstningen segrade regionstyrelsens förslag med 43 röster. Värmlands borgerliga och Sjukvårdspartiet samlade 27 röster. Elva ledamöter avstod från att rösta.

Artikeltaggar

DebatterEkonomiInvesteringarKonstKristdemokraternaOmröstningarSjukvårdspartietSverigedemokraternaVärmlands län

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.